REMEĆENJE TRGOVINSKIH MREŽA

Tramp uveo nove sankcije Sjevernoj Koreji

Tramp je rekao da će američko ministarstvo finansija moći da kažnjava sve koji razmjenjuju "dobra, usluge ili tehnologiju" sa Sjevernom Korejom
0 komentar(a)
Donald Tramp, Generalna skupština UN, Foto: Reuters
Donald Tramp, Generalna skupština UN, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.02.2019. 11:56h

Predsjednik SAD Donald Tramp uveo je nove sankcije pojedincima i kompanijama koje sarađuju sa Sjevernom Korejom.

Prema njegovim riječima, te mjere za cilj imaju remećenje sjevernokorejskih trgovinskih mreža putem udara po svakom entitetu koji posluje sa tom zemljom.

"Strane banke imaće jasan izbor - poslovanje sa SAD ili omogućavanje trgovine odmetničkom režimu Sjeverne Koreje", rekao je Tramp koji je u utorak sa govornice Generalne skupštine zaprijetio toj zemlji "potpunim uništenjem".

Tramp je rekao da će američko ministarstvo finansija moći da kažnjava sve koji razmjenjuju "dobra, usluge ili tehnologiju" sa Sjevernom Korejom.

Tramp je takođe naveo da će kineska centralna banka narediti finansijskim institucijama da prekinu saradnju sa Pjongjangom i pozdravio "veoma hrabru" i "neočekivanu" mjeru. Kineski izvori nisu potvrdili Trampove navode.

Upitan da li je dijalog sa Pjongjangom moguć, predsjednik SAD je jednostavno odgovorio "Zašto da ne".

Evropska unija je podržala nove sankcije, a prema diplomatskim izvorima, biće uvedena zabrana svim evropskim firmama da izvoze naftu u Sjevernu Koreju.

Preporučujemo za Vas