Palestinska djeca meta noćnih izraelskih racija

Izraelska vojska brutalno je hapsila i ispitivala stotine palestinskih tinejdžera tokom prošle godine bez sudskih naloga, a tokom vojnog upada u izbjeglički kamp juče je ubijen 14-godišnji Palestinac

16599 pregleda 7 komentar(a)
Jusef Mešeh, Foto: Beta/AP
Jusef Mešeh, Foto: Beta/AP

Jusef Mešeh je spavao u krevetu na sprat kada su izraelske snage upale u njegovu kuću u tri sata ujutru. U roku od nekoliko trenutaka, 15-godišnji Palestinac tvrdi da je ležao na podu dok su ga vojnici udarali i vrijeđali. Jedan vojnik je drškom od puške udario njegovu majku u grudi i zaključao je u spavaću sobu, gdje je ona dozivala sinove.

Jusef i njegov 16-godišnji brat Vael, silom su izvučeni iz svog doma u Balata izbjegličkom kampu na sjeveru Zapadne obale. Jusef je bio u trik majici i nije mogao da vidi jer nije uzeo naočari.

”Ne mogu da zaboravim tu noć”, kazao je Jusef za agenciju Asošijejtid pres sjedeći u dnevnoj sobi gdje su istaknute fotografije Vaela, koji je i dalje u pritvoru. “Kada odem na spavanje i dalje čujem vrisku i pucnjavu”.

Kusef Mešeh sa slikom svog brata Vaela u sobi gdje su spavali kada su izraelski vojnici upali u tri ujutru 10. januara
Kusef Mešeh sa slikom svog brata Vaela u sobi gdje su spavali kada su izraelski vojnici upali u tri ujutru 10. januarafoto: Beta/AP

Izraelska vojska je uhapsila i ispitivala stotine palestinskih tinejdžera u 2022. godini u okupiranoj Zapadnoj obali, bez sudskih naloga ili obavještenja njihovih porodica, navodi se u izvještaju izraelske organizacije za ljudska prava Hamoked.

Optužbe protiv uhapšenih tinejdžera variraju od toga da su bili u Izraelu bez dozvole do gađanja kamenicama ili Molotovljevim koktelima. Pojedini tinejdžeri kažu da su uhapšeni kako bi dali informacije o komšijama ili članovima porodice.

U izvještaju, kako prenosi AP, navodi se i da su u velikoj većini vojnih unaprijed planiranih hapšenja maloljetnika prošle godine, djeca izvučena iz svojih domova u gluvo doba noći. Nakon što ih izvuku iz kreveta, djecu od svega 14 godina ispituju dok su dezorijentisana i dok im uskraćuju san. Često im ne daju vodu, hranu, ni pristup toaletu. Jusef je kazao da su ga vojnici tukli kada ih je pitao da ode u toalet tokom sedmočasovnog putovanja u pritvorni centar.

Izraelska vojska tvrdi da ima zakonska ovlaštenja da hapsi maloljetnike tokom noćnih racija, navodi agencija AP.

Aktivisti za ljudska prava i pravnici kažu da je ta taktika u suprotnosti sa izraelskim obećanjem da će upozoriti roditelje na navodne prestupe njihove djece.

Taktika osmišljena da izazove strah

Nakon peticije Vrhovnom sudu koju je pokrenuo Hamoked prije dvije godine, došlo je do manjeg napretka jer je Izrael zatražio od vojske da prvo pozove palestinske roditelje optužene djece. Međutim, napredak je bio kratkog daha. Prošle godine, izraelska vojska je okupila stotine Palestinaca u Zapadnoj obali od 12 do 17 godina u kasnim noćnim racijama, naveo je Hamoked. Aktivisti za zaštitu ljudskih prava tvrde da su takve taktike osmišljene da izazovu strah.

”Činjenica da se vojska ne trudi da smanji broj ovih traumatičnih noćnih hapšenja ukazuje da je njihova svrha zapravo stvaranje traume”, kazala je za AP Džesika Montel, direktorka Hamokeda. “Ovo zastrašivanje i terorisanje zajednica izgleda da je zapravo dio politike”.

Prema podacima prijavljenim Vrhovnom sudu, vojska je uručila sudske pozive palestinskim roditeljima za ispitivanje njihove djece svega nekoliko puta u 2021. Prošle godine, nijedna porodica nije dobila sudsko obavještenje u skoro 300 slučajeva koje je Hamoked utvrdio na Zapadnoj obali.

Sa sahrane 14-godišnjeg Omara Kmura koji je  stradao tokom izraelskog upada
Sa sahrane 14-godišnjeg Omara Kmura koji je stradao tokom izraelskog upadafoto: Reuters

Sitni prestupi i slučajevi u kojima su djeca puštena iz pritvora bez podizanja optužnice - kao što je to bio slučaj sa Jusefom - nijesu izuzetak. U Hamokedu smatraju da su brojke zapravo znatno veće jer desetine sličnih slučajeva nijesu prijavljene.

”Oni ne primjenjuju procedure koje su sami stvorili”, kazao je Ajed Abu Ektaiš, iz organizacije Odbrana djece na palestinskim teritorijama. “Batinjanje i zlostavljanje djece tokom noćnih racija je zapravo to što nas zabrinjava”.

Izraelska vojska je na upit novinara AP-a za komentar saopštila da pokušava da uruči sudski poziv djeci osumnjičenoj za manje prestupe, koja nemaju istoriju ozbiljnih krivičnih djela. Međutim, vojska tvrdi da se ta politika ne odnosi na ozbiljne prestupe ili “kada bi sudski poziv naudio svrsi istrage”.

Vojska nije željela da komentariše hapšenje Jusefa, ali je navela da je njegov brat Vael suočen sa optužbama koje se odnose na “ozbiljne finansijske zločine” uključujujći “kontaktiranje neprijatelja”, “nezakonito nošenje novca” i pomaganje “ilegalnoj organizaciji”. Ove optužbe tipično se odnose na slučajeva Palestinaca koji komuniciraju sa ljudima iz Pojasa Gaze kojim upravlja Hamas.

Mada, kako navodi Hamoked, većina slučajeva bude brzo odbačena, hapšenja kasno u noć dugo proganjaju djecu.

Od njegovog hapšenja 7. novembra, Jusef “više nije isti”, kazala je za AP njegova majka Hanadi Mešeh. Ne može da se fokusira u školi, više ne igra fudbal, ponekad ona noću spava pored njega tješeći ga jer ima noćne more.

”Osjećam se kao da me stalno posmatraju”, kazao je Jusef. “Plašim se kada me majka ujutru probudi za školu”.

Sličnih priča ima napretek. Sjeverni grad Nablus se prošle godine pojavio kao žarište nasilja nakon što je Izrael započeo obračun na Zapadnoj obali kao odgovor na niz palestinskih napada u Izraelu.

Izraelske snage ubile su juče jednog palestinskog dječaka u blizini Vitlejema na Zapadnoj obali, gdje je vojska saopštila da je otvorila vatru nakon što su ih gađali Molotovljevim koktelima.

Za mjesec ubijena dva dječaka

”Gardijan” prenosi da je 14-godišnji Omar Kmur pogođen u glavu u ranim jutarnjim satima u izbjegličkom kampu Deišeh u južnom dijelu Zapadne obale i da je “podlegao povredama”.

Sa jučerašnje sahrane Omara Kmura
Sa jučerašnje sahrane Omara Kmurafoto: REUTERS

Izraelska vojska je saopštila da su vojnici otvorili vatru nakon što su ih “osumnjičeni gađali kamenicama, eksplozivnim napravama i Molotovljevim koktelima”.

Britanski list podsjeća da je to drugi dječak u Deišehu koji je ubijen ovog mjeseca tokom vojnog upada izraelske vojske.

Palestinska novinska agencija Vafa je objavila da je vojska ušla u kamp “u zoru i počela da upada u domove građana”.

Kmur je četrnaesti Palestinac koji je ubijen u Zapadnoj obali od početka godine, uključujući i civile i borce, a većinu su usmrtile izraelske snage, navodi Agencija frans pres.

Prošle godine izraelske snage ubile su najmanje 146 Palestinaca, uključujući 34 djece, objavila je izraelska grupa za zaštitu ljudskih prava B’Tselem, usljed čega je 2022. godina bila najsmrtonosnija za Palestince na Zapadnoj obali u zadnjih 18 godina. Prema tvrdnjama izraelske vojske, većina ubijenih Palestinaca su bili militanti. Međutim, stradali su i mladi ljudi koji protestuju zbog upada i drugi koji nijesu učestvovali u sukobima. U međuvremenu, u palestinskim napadima prošle godine stradao je 31 Izraelac, navodi AP.

Izrael tvrdi da operacije imaju za cilj da raskrinkaju mreže ekstremista i spriječe buduće napade. Palestinci tvrde da su racije kolektivna kazna u cilju učvršćivanja izraelske 55-godišnje okupacije zemlje koju oni žele za buduću državu. Izrael je osvojio Zapadnu obalu u ratu 1967. godine, zajedno sa Istočnim Jerusalimom i Pojasom Gaze.

Noćni upadi i hapšenja nijesu ograničeni samo na Zapadnu obalu. Izraaelska policija takođe redovno sprovodi racije u palestinskim četvrtima u istočnom Jerusalimu.

Bespomoćni da spasu svoju djecu

Prošle jeseni u jerusalimskoj četvrti Beit Hanuna, Ranija Elijas je čula lupnjavu na vratima prije zore. Njen najmlađi sin Šadi Kuri je spavao u donjem vešu. Izraelska policija je upala u njihov dom, bacila Kurija na pod i udarali su ga u lice. Krv je bila svuda dok ga je policija vukla u pritvorni centar u Jerusalimu na ispitivanje, kazala je ona.

”Ne možete da zamislite kakav je osjećaj kada ste bespomoćni da spasete svoje dijete”, kazala je Ranija.

Komentarišući ovaj slučaj za AP, izraelska policija je saopštila da su optužili Kurija da je bio dio grupe koja je gađala kamenicama automobil jevrejske porodice 12. oktobra pri čemu je povrijeđen jedan od putnika.

Pod novom ultranacionalističkom vladom premijera Benjamina Netanjahua, roditelji kažu da više nego ikada strahuju za svoju djecu. Neki od najmoćnijih ministara su izraelski doseljenici koji obećavaju čvrst stav protiv Palestinaca.

”Ovo je najmračniji trenutak”, kazao je aktivista Murad Šitavi, čiji je 17-godišnji sin Kalih uhapšen prošlog marta u noćnom upadu u njihov dom u gradu Kar Kadum na Zapanoj obali. “Brinem za moje sinove”.

Bonus video: