Kina optužila zapadne medije za pristrasno izvještavanje o njenoj kovid politici

U uvodniku glasila vladajuće Komunističke partije - Pipls dejli kritikuju se izvještaji neimenovanih medija kao "potpuno pristrasni, klevetnički i manipulativni sa skrivenim motivima"

2630 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kina je optužila "neke zapadne medije" za pristrasnost, klevetu i političku manipulaciju prilikom izvještavanja o ukidanju strogih kovid mjera u toj zemlji.

Nakon ukidanja gotovo svih mjera posle tri godine strogog ograničenja, počeo je naglo da raste broj novozaraženih korona virusom.

U uvodniku glasila vladajuće Komunističke partije - Pipls dejli kritikuju se izvještaji neimenovanih medija kao "potpuno pristrasni, klevetnički i manipulativni sa skrivenim motivima".

"S obzirom na dostignuća Kine u prevenciji i kontroli, svaka politička manipulacija je blijeda i nemoćna. Sve strane treba da se fokusiraju na borbu protiv same epidemije, izbjegavaju bilo kakve riječi ili djela koja politizuju epidemiju, jačaju solidarnost i saradnju i rade zajedno na pobjedi epidemije", navodi se u tekstu.

U tekstu se navodi da je epidemija u mnogim mjestima dostigla vrhunac, a "industrija i život se ubrzano vraćaju u normalu".

Politikom "nultog kovida" vlasti su nastojale da prate i izoluju svaki slučaj infekcije, kao i njihove kontakte.

To je blokiralo milione ljudi, ljudi su u kući boravili po dva mjeseca, nekada bez adekvatne dostupnosti hrani i zdravstvenoj zaštiti.

Kina je snažno branila tu politiku, ali je počela da popušta pod pritiskom privrede i nakon što su u Pekingu i drugim velikim gradovima izbili protesti, mjere su drastično ublažene.

Kina je odbacila kritike i iz inostranstva i kod kuće.

Bonus video: