Papa Franjo pozvao na prekid nasilja u Peruu

"Recimo 'ne' novim žrtvama”, rekao je papa na svom rodnom španskom jeziku

2426 pregleda 5 komentar(a)
Papa Franjo, Foto: Reuters
Papa Franjo, Foto: Reuters

Papa Franjo pozvao je na prekid nasilja u Peruu u kome je do sada zvanično stradalo 50 ljudi.

“Recimo 'ne' nasilju, bez obzira na to od koga potiče. Recimo 'ne' novim žrtvama”, rekao je papa na svom rodnom španskom jeziku, vrativši se poslije na italijanski.

Papa Franjo je, tokom tradicionalnog nedjeljnog obraćanja vjernicima na Trgu Svetog Petra u Rimu, pozvao sukobljene strane na povratak na put dijaloga “među braćom istog naroda, uz poštovanje ljudskih prava i zakona”.

On je reagovao na rasplamsavanje sukoba demonstranata i policije u subotu u Peruu, nakon što je jedna od najstarijih zgrada u prijestonici izgorila do temelja, a predsjednica Dina Boluarte obećala da će biti oštrija prema vandalima, prenosi Rojters.

Politička kriza u Peruu je započela svrgavanjem i hapšenjem bivšeg ljevičarskog predsjednika Perua Pedra Kastilja u decembru prošle godine zbog pokušaja da raspusti Kongres.

Kastiljo je iz zatvora poručio da sebe i dalje smatra legitimnim predsjednikom Perua i pozvao svoje pristalice na proteste protiv Boluarte.

Ona je odbacila pozive da podnese ostavku i raspiše vanredne izbore i umjesto toga pozvala na dijalog i obećala da će kazniti sve koji su umiješani u nemire.

Bonus video: