Tramp: "Otpadnički režimi" su prijetnja svijetu

Američki predsjednik je kazao da je "čovjek-raketa u samoubilačkoj misiji", misleći na sjevernokorejskog lidera Kim Džong Una, čiji režim je nazvao "zlim"
15 komentar(a)
Donald Tramp, Generalna skupština UN, Foto: Reuters
Donald Tramp, Generalna skupština UN, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.09.2017. 15:28h

Predsjednik SAD Donald Tramp je u obraćanju Generalnoj skupštini UN u Njujorku rekao da su "otpadnički režimi" prijetnja svijetu.

Tramp je u svom prvom govoru na generalnoj debati u UN rekao da su suverene i jake zemlje osnova svjetskog poretka i ponovio svoje predizborno obećanje da mu je Amerika na prvom mjestu.

"Otpadnički režimi su prijetnja i drugim zemljama i svojim narodima", izjavio je Tramp i dodao da takvi režimi pomažu raširenim terorističkim mrežama.

Kao "otpadničke režime" Tramp je naveo Sjevernu Koreju i Iran.

"Moramo odbaciti prijetnje suverenitetu od Ukrajine do Južnokineskog mora", rekao je Tramp.

Predsjednik SAD je svim protivnicima poručio da će američka vojska "postati jača nego ikada u istoriji".

Tramp je izjavio da će SAD "uništiti Sjevernu Koreju ako budu primorane da brane sebe i svoje saveznike".

"Ako budemo morali da branimo sebe ili saveznike, nećemo imati drugog izbora do da potpuno uništimo Sjevernu Koreju", rekao je predsjednik SAD i dodao da je "čovjek-raketa u samoubilačkoj misiji", misleći na sjevernokorejskog lidera Kim Džong Una, čiji režim je nazvao "zlim".

Povodom Irana, Tramp je rekao da se radi o "ekonomski praznoj otpadničkoj državi čiji je jedini izvozni proizvod nasilje". Nuklearni sporazum sa Iranom Tramp je nazvao "sramnim" i dodao da svjetski lideri ne mogu da se drže tog sporazuma ako on omogućava nastavak iranskog nuklearnog programa.

Vlasti u Teheranu, koje je nazvao "ubilačkim režimom" i "korumpiranom diktaturom", pozvao je da prestanu da "podržavaju teroriste" i "destabilizuju Bliski istok".

U skladu sa "prvo Amerika" stavom, predsjednik SAD je naveo da će njegova zemlja "zauvijek biti prijatelj svijeta i posebno saveznika" ali da su Amerikanci primarna obaveza.

"Svi odgovorni lideri imaju obavezu da služe svojim građanima. Više ne možemo biti iskorišćavani ili ulaziti u jednostrane sporazume gde SAD ne dobijaju ništa zauzvrat", rekao je Tramp.

On je naveo da "Amerika nikome ne nameće svoj način života" ali da je njemu Amerika na prvom mjestu "kao što bi i drugim političarima trebalo da budu njihove zemlje".

Tramp je krizu u Venecueli nazvao "neprihvatljivom" i izjavio da SAD "ne mogu samo da stoje po strani i gledaju". Venecuelansku vladu je nazvao "socijalističkom diktaturom".

Bonus video: