Kod obale Libije nestala 73 migranta

"Sedam osoba je preživjelo. Oni su vraćeni na libijsku obalu i u bolnici su", navodi se u saopštenju i dodaje da su libijski Crveni polumjesec i policija iz mora izvadili 11 tijela

1280 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Grupa od 73 migranta je nestala i pretpostavlja se da su se udavili posle potonuća broda kod libijske obale Sredozemnog mora, saopštila je danas Međunarodna organizacija za migracije (IOM).

"Sedam osoba je preživjelo. Oni su vraćeni na libijsku obalu i u bolnici su", navodi se u saopštenju i dodaje da su libijski Crveni polumjesec i policija iz mora izvadili 11 tijela.

Brod koji je potonuo u utorak, prevozio je oko 80 ljudi ka Evropi, dodala je organizacija UN.

Samo ove godine u centralnom dijelu Sredozemnog mora je stradalo više od 130 ljudi, a tokom 2022. godine 1.450.

"Srednji Mediteran je najsmrtonosniji migratorni morski prelaz na svijetu, jer je tu najviše smrtnih slučajeva svake godine", podsjetila je IOM uz ocjenu da se to ne smije tolerisati.

Organizacija UN smatra da je potrebna konkretna akcija država kako bi se povećali kapaciteti potrage i spasavanja, uspostavili jasni i sigurni mehanizmi za iskrcavanje (na odredištu), kao i sigurni i redovni migracioni putevi kako bi se smanjila opasna putovanja.

Nekoliko međunarodnih nevladinih organizacija uključenih u operacije spasavanja migranata na Sredozemnom moru je početkom januara kritikovalo krajnje desničarsku Vladu Italije jer "ometa pomoć ljudima u nevolji".

Oni su ukazali na sporne posljedice uredbe kojom se brodovi obavezuju da "bez odlaganja" idu u italijanske luke posle svakog spasavanja, a ne da tek prikupe i ostale za kojima tragaju, a ukazali su i na sada već uobičajeno dodeljivanje veoma udaljenih luka za iskrcavanje čime se produžava plovidba brodova za pomoć.

Italija je godinama jedna od glavnih kapija za selidbu morem iz Afrike u Evropu sa rekordnih 180.000 dolazaka u 2016. Rim se posebno nada da će postići automatsku preraspodjelu migranata koji stižu na njegovu teritoriju, ali se tome protive mnoge države EU.

Bonus video: