Tramp ismijava Kim Džong Una: Raketaš; Bijela kuća: Prijeti im uništenje ako...

Trampov savjetnik za nacionalnu bezbjednost Herbert Rejmond Mekmaster je istakao i da će Kim "morati da odustane od nuklearnog oružja jer je predsjednik rekao da neće tolerisati da taj režim prijeti SAD i američkim građanima nuklearnim oružjem"
72 pregleda 4 komentar(a)
Donald Tramp Kim Džong UN, Foto: Twitter
Donald Tramp Kim Džong UN, Foto: Twitter
Ažurirano: 18.09.2017. 06:02h

Američki predsjednik Donald Tramp ismijavao je lidera nuklearno naoružane Sjeverne Koreje Kim Džong Una nazvavši ga "raketašem" (Rocket Man).

Istovremeno, savjetnici Bijele kuće upozorili da će se ta izolovana zemlja suočiti sa uništenjem ukoliko ne stavi tačku na svoje oružane programe i ratoborne prijetnje.

Na pitanje kako Tramp opisuje Kima, savjetnik za nacionalnu bezbjednost Herbert Rejmond Mekmaster rekao je da je "raketaš najnoviji opis", prenosi AP.

Mekmaster je, međutim upozorio da se "vjerovatno ne treba previše smijati raketama, jer one ipak predstavljaju veliku prijetnju po sve".

Istovremeno, on je istakao da će Kim "morati da odustane od nuklearnog oružja jer je predsjednik rekao da neće tolerisati da taj režim prijeti SAD i američkim građanima nuklearnim oružjem".

Upitan da li misli da bi Tramp mogao da izvede vojni napad na Sjevernu Koreju, Mekmaster je rekao da je "Tramp bio veoma jasan da su sve opcije na stolu".

Sjeverna Koreja će biti visoko na agendi svjetskih lidera u narednoj nedjelji na godišnjem zasijedanju Generalne skupštine UN, što će biti Trampov najznačajniji trenutak na svjetskoj sceni otkako je u januaru stupio na čelo SAD, zaključuje američka agencija.

Kako je predviđeno, Tramp će se svjetskoj organizaciji, koju je ranije kritikovao kao slabu i nesposobnu, obratiti u utorak.

Svjetski lideri od danas u Njujorku na zasijedanju Generalne skupštine UN

Svjetski lideri od danas borave u Njujorku na zasijedanju Generalne skupštine UN uoči koje će američki predsjednik Donald Tramp održati sastanak o reformama svjetske organizacije.

Tramp će danas, pored tog sastanka, razgovarati s premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom i predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom, poslije čega će organizovati večeru za zvaničnike Južne Amerike na kojem će glavna tema biti kriza u Venecueli.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izjavio je nedavno da će Generalnoj skupštini dostaviti izvještaje sa predlozima o boljem radu UN i koordinaciji između agencija te svjetske organizacije.

Među glavnim temama zasijedanja Generalne skupštine UN će biti nuklearni program Sjeverne Koreje i situacija u Mjanmaru, odakle je u susjedni Bangladeš pobeglo 400.000 pripadnika muslimanske manjine Rohindža.

Bonus video: