Harvi Vajnstin osuđen na još 16 godina zatvora u Los Anđelesu

Vajnštajn je, trenutno, na odsluženju kazne od 23 godine

6842 pregleda 0 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Harvi Vajnstin nekadašnji holivudski titan koji je postao oličenje kulture sveprisutnog seksualnog zlostavljanja od strane moćnih muškaraca, osuđen je na 16 godina zatvora zbog silovanja jedne glumice 2013. godine u Los Anđelesu.

Vajnstin je osuđen u sudnici u Los Anđelesu, gdje ga je porota u decembru proglasila krivim za silovanje.

Optužbe su proizašle iz napada na bivšu manekenku i glumicu, identifikovanu na sudu kao Džejn Do 1, u hotelu u Los Anđelesu u februaru 2013, prenosi Rojters.

Vajnstin je trenutno, na odsluženju kazne od 23 godine.

Optužbe protiv Vajnstina pokrenule su #MeToo pokret, koji je podstakao žene da govore o seksualnom uznemiravanju i zlostavljanju od strane moćnih muškaraca u medijima, politici i drugim poduhvatima.

Pokret, koji je postao viralan na društvenim mrežama 2017. godine, nastoji da razbije kulturu ćutanja koja je dugo dozvoljavala da takvo ponašanje prođe neosporno.

Vajnstin, koji je producirao "Pulp Fiction", "Zaljubljeni Šekspir" i druge uspješne filmove, rekao je da su svi njegovi seksualni susreti bili sporazumni, i izjasnio se da nije kriv u slučaju Los Anđelesa.

Tužioci su tražili "visoku" kaznu od 24 godine zbog prethodne osude, a ne "srednju" kaznu od 18 godina koju bi inače zakon Kalifornije propisao, bez dodatnih "otežavajućih" faktora.

Vajnstin tim se usprotivio preporuci okružnog tužioca za visoku, uzastopnu kaznu s obzirom na Vajnštajnovu "poodmaklu starost i pogoršano zdravlje", rekao je Rojtersu advokat odbrane Mark Verksman putem mejla.

Dženifer Sibel Njusom, sada supruga guvernera Kalifornije Gevina Njusoma, otkrila je da je ona navodna žrtva silovanja koja se u sudskim spisima pominje kao Džejn Do 4.

Advokati odbrane su tvrdili da su žene voljno imale seks sa Vajnstin jer su vjerovale da će on unaprijediti njihove karijere, što je dio, kako su rekli, široko rasprostranjene kulture "kauča za kasting" u filmskoj industriji.

U dva slučaja su rekli da je navodni seksualni kontakt izmišljen.

Vajnstin je osuđen za seksualno zlostavljanje u Njujorku u februaru 2020, a izručen je iz Njujorka u zatvor u Los Anđelesu u julu 2021.

On je uložio žalbu na njujoršku presudu i zatvorsku kaznu.

Bonus video: