Liderka Mjanmara će u utorak po prvi put govoriti o Rohinjama

Govor dobitnice Nobelove nagrade za mir 1991. se očekuje s nestrpljenjem, imajući u vidu da je do sada izražavala bezrezervnu podršku vojsci, optuženoj za kršenja prava pod maskom antiterorističke operacije
2 komentar(a)
Aung San Su Ći, Foto: Reuters
Aung San Su Ći, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.09.2017. 09:30h

Liderka Mjanmara Aung San Su Ći će se u utorak, nekoliko sati prije otvaranja sjednice Generalne skupštine UN, po prvi put obratiti svojim građanima u vezi krize oko muslimanskih Rohinja, a poruka će biti upućena i svijetu.

Pošto je objavila da neće putovati u Njujork, Su Ći je odlučila da govori u Najpjidou, administrativnoj prijestonici Mjanmara.

Dok kriza i spoljni pritisak jačaju nacionalizam u Mjanmaru, odakle je više od 400.000 Rohinnja izbjeglo u Bangladeš a vojska sprovodi veliku kaznenu operaciju u državi Rakin, UN govore o "etničkom čišćenju", prenio je Frans pres.

Govor dobitnice Nobelove nagrade za mir 1991. se očekuje s nestrpljenjem, imajući u vidu da je do sada izražavala bezrezervnu podršku vojsci, optuženoj za kršenja prava pod maskom antiterorističke operacije.

Do sada je ona samo pozivala vojsku da bude uzdržana i poštedi civile, a tokom tri nedjelje se oglašavala samo putem medijske službe i jednog kratkog intervjua za jednu indijsku televiziju.

Malo je vjerovatno da će govor u utorak ličiti na onaj održan pred Generalnom skupštinom UN prošle godine, kada je obećala da će braniti prava Rohinja, koji se smatraju jednom od najprogonjenijih manjina u svijetu.

Su Ći je tada obećala "čvrsto protivljenje predrasudama i netoleranciji".

Od početka krize 25. avgusta, stanovništvo Mjanmara je uveliko podržalo vlast, i civilnu vladu i vojsku.

Bonus video: