Citigroup otpušta stotine zaposlenih

Glavna izvršna direktorica Jane Fraser dugo je govorila da će ta ulaganja u konačnici omogućiti banci da smanji svoje oslanjanje na ručne procese

1888 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Citigroup Inc. ukida stotine radnih mjesta u kompaniji, a među pogođenima je i odjel investicionog bankarstva diva s Wall Streeta.

Smanjenja iznose manje od jedan odsto Citigroupove radne snage od 240 hiljada judi, prema osobama upoznatim s tim pitanjem, koje su zamolile da ne budu imenovane u razgovoru o kadrovskim podacima. Zaposleni u kompanijskoj operativnoj i tehnološkoj organizaciji i odjelu za preuzimanje hipotekarnih kredita u Sjedinjenim Američkim Državama takođe su među pogođenima.

Rutinski rezovi dio su normalnog poslovnog planiranja Citigroupa. Nije bilo širokog mandata za menadžere da otpuštaju osoblje. Umjesto toga, različite podjele bore se s različitim razlozima rezova.

Glasnogovornica Citigroupa odbila je da komentariše.

Taj potez dolazi samo nekoliko sedmica nakon što je rival JPMorgan Chase & Co. otpustio stotine zaposlenih na hipotekarnim kreditima. Goldman Sachs Group Inc., sa svoje strane, krenuo je u jednu od svojih najvećih rundi otpuštanja radnih mjesta ikada u januaru kada je planirao da ukine hiljade radnih mjesta u cijeloj kompaniji.

U tehnološkom odjelu, Citigroup je potrošio milijarde posljednjih godina na nadogradnju svoje temeljne infrastrukture. Glavna izvršna direktorica Jane Fraser dugo je govorila da će ta ulaganja u konačnici omogućiti banci da smanji svoje oslanjanje na ručne procese.

Bonus video: