SAD finansiraju obnavljanje populacije bizona i njihov povratak u starosjedilačke oblasti

Nekada je više od 60 miliona bizona lutalo Sjevernom Amerikom u velikim krdima koja su bila od centralnog značaja za kulturu i opstanak brojnih plemena američkih starosjedilaca

4161 pregleda 12 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Američko ministarstvo za unutrašnja pitanja na čelu sa sekretarkom Deb Haland izdvojilo je juče 25 miliona dolara za očuvanje američkih bizona i pozvalo vladu da koristi znanja starosjedilaca kako bi se obnovila populacija životinja koje su zaštitni znak američkog Zapada.

Novac koji je obezbijeđen iz prošlogodišnjeg finansijskog paketa za očuvanje klime, namijenjen je za stvaranje novih krda bizona, i premještanje tih životinja u područja pod kontrolom starosjedilačkih plemena, sa kojima će biti sklopljeni novi ugovori o upravljanju krdima, rekli su američki zvaničnici.

Američki bizon, takođe poznat kao bafalo, gotovo je bio istrijebljen komercijalnim lovom tokom 19. vijeka, ali se populacija ovih životinja obnovila. Međutim, i dalje ih nema na poljima na kojima su nekada obitavali, a mnoga starosjedilačka plemena pokušavaju da ponovo uspostave svoju duboku istorijsku vezu sa bizonima.

Nekada je više od 60 miliona bizona lutalo Sjevernom Amerikom u velikim krdima koja su bila od centralnog značaja za kulturu i opstanak brojnih plemena američkih starosjedilaca.

Tokom 19. vijeka, kada su ih odstrjeljivali bijeli lovci, američki vojnici i turisti kako bi zaradili od korišćenja djelova njihovih tijela u proizvodnji mašina, đubriva i odjeće, populacija ovih životinja smanjena je na samo nekoliko stotina, prema podacima iz 1889. godine.

Sadašnja sekretarka za unutrašnja pitanja SAD Deb Haland prvi je američki starosjedilac na ovako visokoj funkciji, i tokom svog mandata posvetila se ispravljanju nepravdi prema starosjediocima, pa je pored ostalog govorila u državnim osnovnim školama o sistemskim zloupotrebama nad njima.

Ona je juče rekla, obznanjujući svoju naredbu u vezi sa bizonima, da će "taj holistički napor obezbijediti da se ova moćna svijeta životinja ponovo poveže sa svojom prirodnom okolinom i prvobitnim staraocima, koji najbolje znaju kako to da rade".

Deb Haland je prošle godine rekla da su evropski doseljenici istrjebljivanjem bizona eliminisali primarni izvor hrane mnogih starosjedilačkih plemena, što je otvorilo vrata oduzimanju njihove zemlje.

Povratak bizona na neke teritorije smatra se konzervacijskim uspjehom, ali Deb Haland smatra da su oni i dalje "funkcionalno istrijebljeni" i da je potrebno još rada da bi se te životinje vratile na područja pod kontrolom starosjedilačkih plemena, i da se obnove pašnjaci od kojih one zavise.

Bonus video: