FOTO Poplave u Maleziji: Stradale četiri osobe, 40.000 moralo da napusti domove

"Uvijek smo pripremljeni za kišnu sezonu u novembru i decembru. Svako domaćinstvo tada ima čamac, ali sada sa nepredvidivim vremenom, čini se da nismo bili spremni i postalo je haotično"

2974 pregleda 0 komentar(a)
Jedan od stanovnika malezijske države Džohor tokom poplava, Foto: Reuters
Jedan od stanovnika malezijske države Džohor tokom poplava, Foto: Reuters

Obilna kiša koja je danima padala izazvala je poplave u kojima su stadale najmanje četiri osobe i koje su primorala skoro 40.000 ljudi da napuste svoje domove u južnoj malezijskoj državi Džohor, koja se graniči sa Singapurom.

"Uvijek smo pripremljeni za kišnu sezonu u novembru i decembru. Svako domaćinstvo tada ima čamac, ali sada sa nepredvidivim vremenom, čini se da nismo bili spremni i postalo je haotično", rekao je za Rojters Mohd Nor Sad, 57-godišnji stanovnik grada Jong Peng.

Vlasti su postavile više od 200 skloništa za pomoć ljudima raseljenim u poplavama, saopštila je nacionalna agencija za upravljanje katastrofama.

Poplave u Maleziji uobičajene su tokom godišnje sezone monsuna između oktobra i marta, ali je pljusak ove sedmice natjerao je mnoge stanovnike Džohora da traže sklonište.

Iznoseći stvari iz svoje kuće u vodi preko koljena, radnica u kafiću Kabibah Siam (54) rekla je kako je bila pomirena sa tim da mora sama da se snalazi tokom poplava.

"Šta da radimo? Ne možemo da se žalimo na našu sudbinu", rekla je ona.

Dok je Džohor bio najteže pogođen, poplave su se desile i u drugim državama koje su raselile stotine ljudi.

Iz meteorološkog zavoda upozoravaju da će narednih dana biti još padavina, uglavnom u južnim državama.

Bonus video: