Ruski budžetski deficit raste na 34 milijarde dolara

Centralna banka je upozorila da bi dalje povećanje budžetskog deficita Rusije moglo da je primora da podigne kamatne stope sa sadašnjeg nivoa od 7,5%

3731 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Deficit ruskog federalnog budžeta porastao je na 2,58 biliona rubalja (34,19 milijardi dolara) u prva dva mjeseca ove godine, pošto je Moskva drastično povećala rashode, dok su prihodi opali usled smanjenja preuzimanja nafte i gasa, saopštilo je u ponedeljak ministarstvo finansija Rusije.

Ruska ekonomija se pokazala neočekivano otpornom na sankcije Zapada prošle godine, ali povratak na nivoe prosperiteta prije sukoba može biti daleko jer je veća državna potrošnja usmjerena na vojsku, a ograničenja cijena potiskuju ključne prihode Rusije od izvoza energije, prenosi Rojters.

Prihodi od nafte i gasa u periodu januar-februar bili su manji za 46,4% - 947 milijardi rubalja nego u istom periodu prošle godine, pokazuju preliminarni podaci ministarstva finansija, pri čemu su ukupni prihodi budžeta za mjesec manji za 24,8%.

Potrošnja je bila 51,5% veća u prva dva mjeseca 2023 - 5,74 triliona rubalja.

U istom periodu prošle godine Rusija je zabilježila suficit od 415 milijardi rubalja.

Ministarstvo finansija je prošle godine prestalo da objavljuje mjesečne podatke o ispunjenju budžeta. Podaci od ponedeljka sugerišu da se mjesečni budžetski deficit u februaru smanjio na 821 milijardu rubalja, u odnosu na rekordnih 1,76 biliona rubalja u januaru.

Obuzdavanje deficita može ublažiti zabrinutost tržišta zbog strože monetarne politike.

Centralna banka je upozorila da bi dalje povećanje budžetskog deficita Rusije moglo da je primora da podigne kamatne stope sa sadašnjih nivoa od 7,5%.

Banka će se 17. marta sastati da odredi kamatne stope .

Moskva se oslanja na prihod od nafte i gasa – prošle godine oko 11,6 biliona rubalja – za finansiranje svoje budžetske potrošnje, i bila je prinuđena da počne da prodaje međunarodne rezerve kako bi pokrila deficit koji je rastegnut zbog sukoba u Ukrajini.

Rusija je do sada uspijevala da preusmjeri izvoz nafte iz Evrope, uglavnom u Indiju, Kinu i Tursku, koje su kupile jeftine barele uprkos ograničenju cijene ruske nafte Grupe sedam od 60 dolara. Podaci su pokazali da je Rusija takođe uspjela da proda naftu iznad granica zapadnih cijena, čime je ublažio uticaj ograničenja.

Bonus video: