Strah od novih rasnih protesta: Policajac neće odgovarati za ubistvo

"Vi znate da to nije pravedno, ali i dalje to radite. Kao da mi ništa ne značimo, kao da smo pacovi, smeće, ulični psi", rekao je za lokalnu televiziju otac preminulog Majkla Brauna
99 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.09.2017. 08:27h

Stotine demonstranata izašlo je na ulice Sent Luisa u američkoj saveznoj državi Misuri, a neki su se i sukobili s policijom pošto je u petak sudija oslobodio krivice bivšeg policajca za ubistvo dilera droge afro-američkog porijekla 2011. godine, prenose agencije u subotu.

Vlasti su pozvale na mir u strahu od ponavljanja rasno motivisanih nereda u obližnjem naselju Fergusonu nakon čega je ojačao pokret iz 2014. "Crni životi vrijede". Policija je rekla da su je neki demontranti gađali kamenjem i bocama, a video-snimci očevidaca pokazuju da je policija upotrijebila suzavac prema najmanje pet osoba ispred sudnice, prenosi Hina.

Protesti su inače uglavnom bili mirni, ali je u petak veče po lokalnom vremenu policija objavila da je privela najmanje trinaest osoba. Nezadovoljstvo je izbilo pošto je u petak, pet sedmica nakon završetka suđenja bez porote, izrečena oslobađajuća presuda po kojoj bivši gradski policajac Džejson Stokli (36), nije kriv za ubistvo prvog stepena.

Stokli je pucao pet puta na auto kojim je pokušao pobjeći 24-godišnji Entoni Lamar Smit 20. decembra 2011, svjedok u krijumčarenju droge. Dok je policijskim vozilom zajedno sa svojim partnerom gonio Smita, Stokli je rekao da će ga ubiti, o čemu postoje dokazi na internom policijskom videu. Nakon presude oko 600 demonstranata marširalo je Sent Luisom vičući "Nema pravde, nema mira".

Velečasni Klinton Stensil iz crkve Vejmen AME rekao je telefonski za Rojters da je "tužan, povrijeđen, ljut" i dodao "Nismo nimalo napredovali nakon Fergusona. Policajci i dalje mogu nekažnjeno ubijati".

Presude izrečene policajcima su rijetke u takvim slučajevima. Proteklih godina velika porota čak je odbila podići optužnicu protiv policajaca umiješanih 2014. u ubistvo 18-godišnjeg Majkla Brauna što je izazvalo talase nasilnih demonstracija u Fergusonu. Optužnica nije podignuta niti protiv policajaca odgovornih za šokantno ubistvo Erika Garnera (43), u Njujorku. Obje žrtve bili su muškarci afro-američkog porijekla i nenaoružani.

I Majkl Braun stariji u petak je u Sent Luisu izrazio ogorčenost.

"Vi znate da to nije pravedno, ali i dalje to radite. Kao da mi ništa ne značimo, kao da smo pacovi, smeće, ulični psi", rekao je za televiziju Sent Luisa i dodao da moli za "svoj grad, jer su ljudi umorni od takvih postupaka".

Galerija

Bonus video: