Brazil: Goli biciklisti pokazuju vozačima automobila koliko su nezaštićeni

Odazvali su se pozivu Pedalada Pelada (u slobodnom prevodu "slobodno bicikliranje"), brazilske verzije svjetskog pokreta "World Naked Bike" (Svjetski goli bicikl)

8743 pregleda 1 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Tridesetak golih biciklista hrabro je po kiši vozilo kroz brazilski grad Sao Paolo, najveći u Latinskoj Americi, da bi vozačima autombila pokazali ranjivost biciklista.

U ranim večernjim satima na aveniji Paulista, glavnoj arteriji ekonomske prijestonice Brazila, većina je u subotu bila sasvim gola, a neki samo u gaćama.

Odazvali su se pozivu Pedalada Pelada (u slobodnom prevodu "slobodno bicikliranje"), brazilske verzije svjetskog pokreta "World Naked Bike" (Svjetski goli bicikl).

"Goli smo da pokažemo kolko smo izloženi sili, nasilju automobila", rekao je za AFPTV Allis Bezera, bradati fotograf od 41 godine.

"Ovaj pokret služi da pokažemo društvu koliko smo važni. Korišćenjem bicikla kao prevoznog sredstva, iz saobraćaja u gradu uklanjamo automobil koji zagađuje životnu sredinu", dodao je on.

Andresa Aguida, 43-godišnja umjetnica, ima poruku "održivo pedaliranje" na stomaku, i vozi toples na Avenidu Paulista.

"Vozači automobila ne poštuju nas na biciklu, trube i kao da nam govore: 'Ubrzaj, ili ću te pregaziti' ", rekla je ona.

Po studiji Brazilskog udruženja za medicinu drumskog saobraćaja (Abramet) objavljenoj juna 2022, u Brazilu se 2021. godine dogodilo više od 16.000 nesreća koje su dovele do hospitalizacije biciklista u teškom stanju, ili u prosjeku 44 dnevno.

Nova demonstracija pokreta golih biciklista "Pedalada Pelada" održaće se u Rio de Žaneiru sledeće subote.

Bonus video: