Sjeverna Koreja potvrdila da je lansirala interkontinentalnu balističku raketu

Raketa Hvasong-17 ispaljena je kao reakcija na zajedničke vojne vježbe SAD i Južne Koreje koje su u toku, i koje Pjongjang smatra "provokativnim i agresivnim"

5923 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Sjeverna Koreja potvrdila je da je projektil koji je lansirala prethodnog dana u pravcu Japanskog mora bila interkontinentala balistička raketa (ICBM), javila je državna agencija KCNA, potvrđujući izjave južnokorejske vojske.

Raketa nazvana Hvasong-17 ispaljena je kao reakcija na zajedničke vojne vježbe SAD i Južne Koreje koje su u toku, i koje Pjongjang smatra "provokativnim i agresivnim", navela je danas KCNA.

To je bilo prvo sjevernokorejsko testiranje interkontinentalne balističke rakete (ICBM) u mjesec dana, ali i treća raketna proba ove nedjelje.

Raketa je ispaljena nekoliko sati prije odlaska južnokorejskog predsjednika Jun Suk Jeola u Tokio na sastanak sa japanskim premijerom Fumijom Kišidom čiji je cilj je i učvršćivanje bezbjednosnih veza između saveznika SAD-a naspram sjevernokorejskih nuklearnih prijetnji.

Ova raketna proba je prilika da se uputi jače upozorenje neprijateljima koji nastoje da podignu tenziju na Korejskom poluostrvu, navela je agencija KCNA.

KCNA je navela da je sjevernokorejski vođa Kim Džong Un nadgledao ispaljivanje projektila, naglašavajući da je bilo potrebno da se "unese strah neprijateljima", zbog "otvorenog neprijateljstva" koje pokazuju prema Sjevernoj Koreji američko-južnokorejskim vojnim vježbama.

Raketa je prešla oko 1.000 kilometara i dostigla maksimalnu visinu od 6.000 kilometra prije nego što je sletjela precizno na unaprijed određenu zonu u slobodnim vodama kod Istočnog mora, navela je KCNA, navodeći to korejsko ime za Japansko more.

Američko-južnokorejske vojne vježbe nazvane "Slobodni štit" počele su u ponedjeljak i treba da traju deset dana. Usmjerene su na razvoj bezbjednog okruženja zbog pojačane agesivnosti Sjeverne Koreje, naveli su saveznici. Sjeverna Koreja smatra da su te vježbe proba za invaziju na njenu teritoriju ili svrgavanje vlasti.

Bonus video: