Rusija izvan Rusije: Dubai - mirna luka za ruske bogataše

U ekskluzivnim četvrtima i raskošnim tržnim centrima najvećeg grada Ujedinjenih Arapskih Emirata, bogati Rusi mogu da izgrade novi život, a da pritom ne prekinu veze sa domovinom

32834 pregleda 26 komentar(a)
Dio vještačkog ostrva Palm Džumejra prepun je ruskih restorana i noćnih klubova, Foto: Rojters
Dio vještačkog ostrva Palm Džumejra prepun je ruskih restorana i noćnih klubova, Foto: Rojters

Na vještačkom ostrvu na obodu Persijskog zaliva Dima Tutkov se osjeća bezbjedno.

Tamo nema antiruskih stavova o kojima sluša u Evropi. Nije primijetio rupe na putevima niti beskućnike, za razliku od onoga što je vidio u Los Anđelesu. Čak i dok njegova reklamna agencija ostvaruje velike profite kod kuće u Rusiji, on ne mora da brine o tome da će ga regrutovati da se bori u Ukrajini.

”Dubai je mnogo slobodniji - u svakom smislu”, kazao je on, noseći poderanu firmiranu majicu u kafiću koji je upravo otvorio u tom gradu, u kojem njegova djeca sada pohađaju jednu britansku školu. “Nezavisni smo od Rusije”, kazao je on. “To je veoma važno”.

Luksuzna vila na Palm Džumejri u Dubaiju
Luksuzna vila na Palm Džumejri u Dubaijufoto: REUTERS

Godinu dana nakon što su protiv Rusije uvedene istorijske sankcije zbog njene invazije na Ukrajinu, ruski bogataši su i dalje bogati. A u Dubaiju, najvećem gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), oni su pronašli ratno utočište.

Na gradskim šetalištima duž obale, u raskošnim tržnim centrima i prigradskim slijepim ulicama, ruski jezik je postao lingua franca. Oligarsi se druže u ekskluzivnim odmaralištima. Ugostitelji iz Moskve i Sankt Peterburga utrkuju se da tamo otvore restorane. Preduzetnici poput gospodina Tutkova upravljaju svojim ruskim biznisom iz Dubaija, i pokreću nove.

Tržni centar u Dubai marini privlači Ruse koji su u posjeti ili one koji su se preselili u taj grad.

Nova ruska dijaspora u Dubaiju je raznovrsna i uključuje miltimilijardere koji su kažnjeni sankcijama i tehnološke radnike srednje klase koji su pobjegli od mobilizacije koju je naredio predsjednik Vladimir Putin. Međutim u određenoj mjeri, oni imaju isti razlog za boravak u Emiratima: ta zemlja je zadržala direktne letove za Rusiju, zauzela neutralnu poziciju prema ratu u Ukrajini i, kako oni kažu, ne ispoljava nikakvo neprijateljstvo prema Rusima kakvom su izloženi u Evropi.

”Zašto poslovati negdje gdje se prema vama ne odnose prijateljski”, kazala je Tamara Bigajeva, koja je nedavno otvorila dvospratnu ispostavu ruske kozmetičke klinike koja već ima dugogodišnje klijente. “U Evropi, očigledno ne žele da nas gledaju”.

Vladimir Putin
foto: REUTERS

Zaista, glavna prednost Dubaija je to što je apolitičan, može se zaključiti na osnovu razgovora sa Rusima koji su se tamo nastanili. Za razliku od zapadne Evrope, tamo nema javno istaknutih ukrajinskih zastava i nema skupova solidarnosti. Sam rat djeluje daleko. Svako ko u Dubaiju gaji antiruska osjećanja će to najvjerovatnije zadržati za sebe, a u svakom slučaju, protesti u toj autoritarnoj monarhiji Emirata su nezakoniti, a sloboda okupljanja je žestoko ograničena.

Prisustvo bogatih Rusa u Dubaiju u vrijeme kada su u velikoj mjeri odsječeni od Zapada pokazuje da je Putin uspio da održi društveni dogovor koji je ključ njegove podrške kod kuće: U zamjenu za lojalnost, oni bliski vlasti mogu nagomilati ogromno bogatstvo.

Zapravo jedna politikološkinja, Ekaterina Šulman, kazala je da je Putin nagovijestio biznismenima da je spreman da ukloni još prepreka za bogaćenje. Tako na primjer nedavni zakon, oslobađa poslanike obaveze da javno prijavljuju svoj prihod i imovinu.

”Stičete utisak da su glavu zabili u pijesak. Oni ili ne žele da primijete šta se događa između Rusije i Ukrajine, ili misle da se ništa nije promijenilo”, kazao je Dmitro Kotelenets, ukrajinski producent koji se sa porodicom preselio u Dubai

”Da, odsjekli smo vas od Prvog svijeta, ali stvari se za vas neće više pogoršavati”, kazala je Šulmanova opisujući kako ona gleda na Putinov dogovor sa elitom. “Prije svega, ima još dosta država koje su prijateljski nastrojene prema nama. Drugo, imaćete dosta prilika da se još više obogatite, i više vas nećemo krivično goniti zbog korupcije”.

Javno, Putin poziva džetsetersku rusku elitu da pomjeri fokus svojih života i investicija na Rusiju. Međutim bogataši koji su se premjestili u Dubaji imaju druge ideje.

”Za sve nas, ovo je sigurno ostrvo za određeni vremenski period”, kazao je Anatolij Kamenskij, ruski prodavac nekretnina koji se hvali da je njegov tim prošle godine u Dubaiju prodao nekretnine u vrijednosti od 300 miliona dolara - i to većinu ruskim državljanima. “Svako pokušava da negdje parkira svoju imovinu”.

Firma za prodaju nekretnina gospodina Kamenskoga, “Soba Realti”, proslavila je bum nekretnina u Dubaiju postavljanjem minijaturne crkve Svetog Vasilija i vještačkog snijega ispred kancelarije.

Dio vještačkog ostrva Palm Džumejra prepun je ruskih restorana i noćnih klubova, od kojih je jedan bio krcat prošle srijede uveče dok su gosti naručivali flaše šampanjca “Dom Perinjon” od 1.200 dolara koje su razigrani konobari donosili sa upaljenim prskalicama.

Kada je jedan pijani gost povikao “Slava Ukrajini”, izbacivači su odmah reagovali i ispratili ga vani.

”Stičete utisak da su glavu zabili u pijesak”, kazao je Dmitro Kotelenets, ukrajinski producent zabavnog programa koji se sa porodicom preselio u Dubaji, komentarišući Ruse oko njega. “Oni ili ne žele da primijete šta se događa između Rusije i Ukrajine, ili misle da se ništa nije promijenilo”.

U njegovom govoru o stanju nacije Vladimir Putin je pozvao bogate Ruse da “budu uz svoju domovinu” i da donesu finansije kući, umjesto da na Rusiju iz inostranstva gledaju kao “samo na izvor prihoda”.

Zapravo, mnogi ruski bogataši su prosto izmjestili živote u Ujedinjene Arapske Emirate, koji - kao i ostatak Bliskog istoka - odbijaju da se pridruže zapadnim sankcijama protiv Moskve.

”Ja sam u Dubaiju, Kuliram”, glase stihovi trenutno najslušanije pjesme u Rusiji, pokazuju podaci “Epl mjuzika”. “Da, bogat sam i to ne krijem”, glasi nastavak.

Emirati imaju populaciju od oko 10 miliona stanovnika, od čega su otprilike samo milion njih državljani Emirata. Ostali su iseljenici, uključujući milione Indijaca i Pakistana, i manji broj Evropljana i Amerikanaca.

Ujedinjeni Arapski Emirati su zadržali direktne letove sa Rusijom
Ujedinjeni Arapski Emirati su zadržali direktne letove sa Rusijomfoto: Reuters

Analiza evidencije letova koju je prošlog proljeća sproveo “Njujork tajms” pokazala je da su Ujedinjeni Arapski Emirati postali glavna destinacija za privatne letove iz Rusije u nedjeljama nakon invazije, koja je počela 24. februara 2022. Od tada, po svemu sudeći, privlačnost te zemlje je samo rasla.

Statistički podaci ruske vlade pokazuju da su Rusi 2022. godine u Emirate putovali 1,2 miliona puta, u poređenju sa milion u 2019. godini prije pandemije. Mnogi od tih posjetilaca pustili su korjene: Rusi su bili vodeći kupci nekretnina u Dubaiju 2022, pokazuju podaci Beterhoumsa, brokerske kuće u Dubaiju.

Prvo, tu su tajkuni. Andrej Maljničenko, ruski milijarder koji se bavi ugljem i vještačkim đubrivima, preselio se u Ujedinjene Arapske Emirate prošle godine nakon što je zbog sankcije bio primoran da napusti svoj dugogodišnji dom u Švajcarskoj. Prošlog mjeseca, u tihom holu jednog eksluzivnog odmarališta, još jedan kažnjeni ruski biznismen je kazao da je u gradu kako bi proslavio rođendan.

Ruski zvaničnici i njihove porodice takođe posjećuju Dubaji, mada se trude da ne skreću pažnju na sebe a za to imaju i dobar razlog: U sjeveroistočnom ruskom regionu Vologoda, prokremljovska partija Ujedinjena Rusija izbacila je dvojicu poslanika nakon što su objave na društvenim mrežama pokazale da su bili u Dubaiju. Jedan od njih je, kako su objavili ruski novinari koji su pregledali objave na društvenim mrežama, bio na odmoru u Dubai sa Ksenijom Šojgu, kćerkom ruskog ministra odbrane.

Putevi elite ukrštaju se u Ejndžel kejku, Instagram frendli kafiću koji je gospodin Tutkov, reklamni preduzetnik, otvorio na vještačkom ostrvu Bluvoters u sjenci najvišeg panoramskog točka na svijetu. Jedan čest gost kafea, bivši predsjednik velike ruske kompanije, rekao je: “Dubai postaje dio Rusije izvan Rusije.

Prisustvo bogatih Rusa u Dubaiju u vrijeme kada su u velikoj mjeri odsječeni od Zapada pokazuje da je Putin uspio da održi društveni dogovor koji je ključ njegove podrške kod kuće: U zamjenu za lojalnost, oni bliski vlasti mogu nagomilati ogromno bogatstvo

Tutkov je odbacuje da su sankcije slomile rusku ekonomiju. Njegova reklamna agencija, kaže on, ostvaruje profit dok se kompanije utrkuju da ispune rupu koja je ostala iza zapadnih korporacija koje su se povukle iz Rusije. Među njegovim klijentima je Haier, kineski proizvođač kućnih aparata koji pokušava da se probije na tržište kojim su dominirali renomiraniji brendovi.

Pokazalo se da i sankcije uvedene finansijskom sistemu ne predstavljaju smetnju. Prošlog ljeta rublja je skočila na istorijski maksimum u odnosu na dolar. Gospodin Tutkov je kazao da je iskoristio devizni kurs koristeći ruske banke koje nijesu bile pod sankcijama da prenese dio profita svoje reklamne agencije u Dubai.

”Mijenjali smo rublje u dolare i prebacivali ih ovdje”, kazao je on. “U dolarima dobijamo ogroman dodatni profite, razumijete? I to svi rade”.

Tutkov i njegova porodica su planirali da provedu ljeto u Moskvi. Međutim, nakon što je Putin prošle jeseni proglasio mobilizaciju, on više nije siguran da će se vratiti.

”To je ogroman rizik”, kazao je 39-godišnji Tutkov. “Šta ako ne možete da odete ili vas odvedu u vojsku ili nešto slično”?

Dijaspora uključuje i one koji manje zarađuju, među njima ima umjetnika, tehnoloških radnika i zaposlenih u zapadnim kompanijama koje su svoje filijale iz Moskve preselile u Dubai.

Dmitri Balakirev, koji je radio u tehnološkoj kompaniji Ural mauntins, napustio je Rusiju jer se protivi ratu, kazao je on, i otišao u Dubai jer je ranije bio u tom gradu zahvaljujući direktnim letovima iz Moskve.

Balakirev je odlučio da ostane i pokrene agenciju za prodaju nekretnina. Procijenio je da će direktni letovi za Rusiju vjerovatno ostati, što mu omogućava da ostane u kontaktu sa svojom rodbinom. Takođe Dubai vidi kao mjesto gdje bi mogao da izgradi život.

Zvaničnici Emirata kažu da njihove banke poštuju sva američka pravila vezana za sankcije. Zaista, mnogi ruski emigranti kažu da je među najtežim delovima oko preseljenja u Dubai otvaranje bankovnog računa, pripisujući višemjesečna čekanja strogim zahtjevima banaka.

”Ima dosta Rusa koji nijesu na udaru sankcija i koje zanimaju bezbjedna utočišta”, kazao je novinarima Anvar Gargaš, dioplomatski savjetnik predsjednika Emirata.

Među onima koji su pronašli utočište u Dubaiju prošle godine je i ruska pop zvijezda Darija Zotejeva, pjevačica trenutno najslušanijeg ruskog hita. Ona sada živi u nedovršenoj luksuznoj zgradi u pustinji.

Noću, u daljini blješti svjetlosni šou preko Burdž Kalife, najvišeg nebodera na svijetu.

Da biste stvarali muziku, kazala je Zotajeva u intervjuu koji je dala na klupi pored puta, “treba da budete dobro raspoloženi”. Dubai, kaže ona je “sunčano mjesto” gdje vas “rat ne pogađa”. On odbija da zauzme stav povodom rata, koji naziva “cijela ta situacija”.

Objašnjavajući svoju ćutnju ona kaže da to čini “kako bi izbjegla da izgubi publiku i kako bi zaradila novac”. “Jer tu se radi o mnogo novca. To je mnogo novca”.

Priredila: N. Bogetić

Bonus video: