Liban između dvije zone: Konfuzija oko odluke Vlade da odgodi ljetnje računanje vremena

Konfuziju je izazvala odluka libanske vlade da u posljednjem trenutku, odgodi za mjesec početak ljetnog računanja vremena, odnosno do kraja muslimanskog svetog mjeseca ramazana

2867 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Libana, Foto: Reuters
Detalj iz Libana, Foto: Reuters

Stanovnici Libana probudili su se u nedjelju, 26. marta, u dvije "vremenske zone", usred svađe između političkih i vjerskih vlasti oko toga kada bi satove trebalo pomaknuti naprijed.

Konfuziju je izazvala odluka libanske vlade da u posljednjem trenutku, odgodi za mjesec početak ljetnog računanja vremena, odnosno do kraja muslimanskog svetog mjeseca ramazana.

S obzirom na to da su neke institucije provodile tu odluku dok su druge odbijale, mnogi su se Libanci našli u poziciji da "žongliraju" radnim i školskim rasporedima u različitim vremenskim zonama, javlja agencija AP.

U nekim slučajevima, rasprava je poprimila i sektašku prirodu, a mnogi hrišćanski političari i institucije, uključujući Maronitsku crkvu, odbacili su taj potez.

Ramazan je počeo 22. marta, a završava 21. aprila.

Ova mediteranska država inače pomiče kazaljke na satu unaprijed zadnje nedjelje u martu, što je u skladu s većinom evropskih zemalja. Međutim, u četvrtak je libanska vlada objavila odluku privremenog premijera Najiba Mikatija da odgodi početak ljetnog računanja vremena za 21. april.

Nije naveden razlog za tu odluku, ali video sa sastanka između Mikatija i predsjednika parlamenta Nabiha Berija, koji je procurio u lokalne medije, pokazao je kako Beri traži od Mikatija da odgodi početak ljetnog računanja vremena kako bi muslimani mogli prekinuti ramazanski post sat ranije.

Mikati je odgovorio da je imao sličan prijedlog, ali navodi da bi ta odluka bila teška jer bi uzrokovala probleme u rasporedu letova avio kompanija, na što se Beri dodao: "Koji letovi?"

Nakon što je najavljeno odgađanje početka ljetnog računanja vremena, libanski državni avio prevoznik Middle East Airlines saopštio je da će vrijeme polaska svih letova planiranih s bejrutskog aerodroma između nedjelje i 21. aprila biti pomaknuto za jedan sat unaprijed.

Dvije mobilne telefonske mreže u zemlji slale su poruke ljudima tražeći od njih da postavke svojih satova promijene na ručne umjesto na automatske kako se vrijeme ne bi mijenjalo u ponoć.

Dok su javne institucije teoretski vezane vladinom odlukom, mnoge privatne ustanove, uključujući TV stanice, škole i kompanije, najavile su da će ignorisati odluku i preći na ljetno računanje vremena u nedjelju kako je ranije bilo predviđeno.