Potpredsjednica SAD počela afričku turneju u Gani

SAD žele da potvrde svoje prisustvo u Africi gdje raste uticaj Kine i Rusije

3664 pregleda 1 komentar(a)
Kamala Haris na aerodromu Kotoka u Gani, Foto: REUTERS
Kamala Haris na aerodromu Kotoka u Gani, Foto: REUTERS

Potpredsjednica SAD, Kamala Haris, doputovala je danas u Ganu, prvu etapu svoje turneje po Africi čiji je cilj jačanje međusobnih veza.

Njena turneja po Gani, Tanzaniji i Zambiji trajaće do 2. aprila, kao produžetak nastojanja samita SAD i Afrike, u decembru u Vašingtonu, kada se predsjednik SAD Džozef Bajden založio za veliko partnerstvo sa Afrikom.

SAD žele da potvrde svoje prisustvo u Africi gdje raste uticaj Kine i Rusije.

Kamalu Haris koja putuje sa suprugom Daglasom Emhofom, na aerodromu u Akri dočekali su potpredsjednik Gane, Mahamudu Bavumija, i drugi visoki zvaničnici.

"Radujemo se što ćemo ovo putovanje učiniti još jednom potvrdom trajnog i veoma važnog odnosa i prijateljstva naroda SAD i naroda koji žive na afričkom kontinentu", rekla je ona.

Očekuje se da će teme razgovora tokom posjete Kamale Haris biti klimatske promjene, poboljšanje bezbjednosti hrane i povećanje investicija u Africi.

Američka potpredsjednica bi trebalo da se sastane sa zvaničnicima, preduzetnicima, studentima, ženama. Ona će posjetiti i nekadašnji centar trgovine robljem, tvrđavu Kejp koust na jugu Gane.

Kamala Haris iz Gane putuje za Tanzaniju.

Bonus video: