Masovni protesti širom Izraela poslije smjene ministra odbrane (FOTO)

Netanjahu smijenio Galanta, jer je pozvao da se privremeno zaustavi ostvarenje plana izraelskog lidera o reformi pravosuđa

11060 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Masovni protesti izbili su sinoć širom Izraela pošto je premijer Benjamin Netanjahu smijenio ministra odbrane Joava Galanta, jer je pozvao da se privremeno zaustavi ostvarenje plana izraelskog lidera o reformi pravosuđa.

Demonstranti su blokirali glavni autoput u Tel Avivu i palili velike lomače, a u Jerusalimu su ih policajci rastjerivali vodenim topovima ispred premijerovog privatnog doma.

Mašući izraelskim zastavama, desetine hiljada demonstranata je izašlo na ulice pošto je Netanjahu objavio smjenu ministra Galanta, okupljajući se spontano i u Haifi i Berševi, a manjih protesta je bilo na više mjesta u zemlji, prenijeli su izraelski mediji.

Demonstranti u Tel Avivu su blokirali autoput Ajalon koji vodi do Jerusalima u oba pravca, najavljujući da će demonstracije trajati do duboko u noć i uzvikivali "Demokratija ili revolt", "Mi se ne bojimo" i "Bibi (Netanjahu) idi kući".

U Jerusalimu su se demonstranti probili kroz ogradu i sukobili sa policijom ispred Netanjahuovog doma i potom otišli do zgrade parlamenta (Kneseta) i premijerove kancelarije, pjevajući i pozivajući ga da podnese ostavku.

Po nepotvrđenim podacima TV Kanala 12, 600.000 do 700.000 Izraelaca je demonstriralo kasno sinoć širom zemlje, od Kirjat Šmone na sjeveru do Ejlata na jugu.

Izraelski list Harec je, međutim, javio da su demonstrirale desetine hiljada ljudi, a zvaničnih procjena nije bilo rano jutros.

Protesti su trajali više od pet sati pošto je u 22 sata po lokalnom vremenu objavljena smjena ministra.

Kriza nastala poslije najave plana reforme u januaru, koji je izazvao masovne demonstracije i alarmirao poslovne lidere, bivše šefove bezbjednosti i saveznike Izraela, uključujući SAD, najnovijim protestima je produbljena.

Stejt department je odbacio kao potpuno neistinite tvrdnje Netanjahuovog sina Jaira, da vlada SAD finansira demosntracije.

Smjena ministra odbrane pojačala je gnjev javnosti, ocijenili su izraelski komentatori.

Policajci i vatrogasci su na autoputu Ajalon gasili vatru i skanjali sa puta metalne prepreke. Izbili su i sukobi, pa su pripadnci policijskih jedinca na konjima rastjerivali demonstrante koji su bacali kamenice, povrijedivši tri policajca.

Smjena ministra odbrane bila je znak da premijer i njegovi saveznici nastave s ostvarenjem plana reforme.

Galant je prvi član Netanjahuovog konzervativnog Likuda koji se izjasnio protiv, upozorivši u subotu da duboke podjele prijete da oslabe vojsku, navodi AP.

Posle početka demonstracija kasno sinoć i drugi ministri iz Likuda su nagovijestili da bi pristali na usporavanje ostvarenja plana, uključujući ministra kulture Mikija Zohara, bliskog Netanjahuu.

Zohar je najavio da će ta partija podržavati Netanjahua ako odluči da pauzira.

Izraelski mediji su javili da će se lideri Netanjahuove koalicije sastati danas ujutru, a demonstranti su najavili nastavak protesta kasnije ispred zgrade Kneseta u Jerusalimu, dok vojni lideri razmatraju posljedice smjene ministra odbrane.

Netanjahuov kabinet je u kratkom saopštenju naveo da je premijer smijenio Galanta, bivšeg generala. Netanjahu je kasnije objavio na Tviteru: "Moramo se svi čvrsto suprotstaviti odbijanju".

Galant je pozvao da se pauzira u ostvarenju plana reforme do završetka proslave Dana nezavisnosti Izraela u aprilu, a kao razlog naveo previranja u redovima vojske.

On je izrazio zabrinutost da podjele u društvu nanose štetu moralu u vojsci i ohrabruju neprijatelje Izraela.

Galant je poslije smjene objavio da je bezbjednost države Izrael uvijek bila i biće njegova životna misija.

Vođa opozicije Jair Lapid je ocijenio da Galantova smena "nanosi štetu nacionalnoj bezbjednosti i ignoriše upozorenja svih odbrambenih zvaničnika".

Očekuje se da će bivši šef bezbjednosne službe Šin bet, Avi Dihter, zamijeniti Galanta.

Netanjahuova vlada planira da se ove nedjelje glasa o ključnom dijelu reforme, zakonu koji će omogućiti da vladajuća koalicija ima posljednju riječ u postavljenju sudija.

Ona takođe teži usvajanju zakona koji će dati ovlašćenje parlamentu da obara odluke Vrhovnog suda i ograniči sudsku revizija zakona.

Bonus video: