Kinezi planiraju gradnju plutajuće solarne elektrane u Zimbabveu

Plutajući solarni paneli postaju sve atraktivniji investitorima, s obzirom na to da je zemljište veoma konkurentno tlo za nove izgradnje

2669 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Kineska kompanija China Energy Engineering predložila je gradnju plutajućih fotonaponskih sistema snage hiljadu megavata na akumulacionom jezeru u Zimbabveu u vrijednosti od gotovo milijardu dolara, prenosi agencija Hina.

Zimbabve trenutno domaćom proizvodnjom pokriva manje od polovine potražnje za električnom energijom od 1700 megavata zbog zastarjelih termoelektrana na ugalj i niskog nivoa vode u jezeru Kariba na rijeci Zambezi kapaciteta 1050 megavata.

Voda investitorima atraktivnija od zemljišta

Plutajući solarni paneli postaju sve atraktivniji investitorima, s obzirom da je zemljište veoma konkurentno tlo za nove izgradnje.

Predlog kompanije China Energy, upućen državnoj kompaniji Zimbabwe Power Company, predviđa postavljanje oko 1.8 miliona solarnih panela po cijeni od 987 miliona dolara, pokazuju dokumenti u koje je Rojters imao uvid, prenijeli su iz agencije Hina.

Slični projekti realizovani u Tajlandu i Kini

Kompanija China Energy nedavno je završila gradnju dva plutajuća solarna sistema u Tajlandu i kineskoj provinciji Shandong.

Zimbabve je prošle nedjelje počeo proizvoditi struju u prvoj od dvije nove termoelektrane na uglju, jačine 300 MW u Hwangeu, koje finansira Kina, no dugoročno se planira snabdijevati energijom iz obnovljivih izvora.

U decembru je vlada predstavila podsticaje koji bi do 2025. trebali na distribucijsku mrežu dovesti fotonaponske sisteme kapaciteta 1100 megavata.

Bonus video: