Kolumbija podiže nivo uzbune zbog smrtonosnog vulkana

Nevado del Ruiz je stratovulkan, ili kompozitni vulkan, koji se prostire na granici između kolumbijskih provincija Tolima i Kaldas

3983 pregleda 1 komentar(a)
Nevado del Ruiz, Kolumbija, Foto: REUTERS
Nevado del Ruiz, Kolumbija, Foto: REUTERS

Kolumbijske vlasti podigle su nivo uzbune za smrtonosni vulkan Nevado del Ruiz na narandžastu, što ukazuje na veću vjerovatnoću erupcije u narednim danima ili nedeljama, zbog povećanja seizmičke aktivnosti.

Značajno povećanje seizmičke aktivnosti, povezano sa lomljenjem stijena unutar vulkanskog zdanja, registrovano je 24. marta, saopštila je kolumbijska geološka služba u saopštenju.

Nevado del Ruiz je stratovulkan, ili kompozitni vulkan, koji se prostire na granici između kolumbijskih provincija Tolima i Kaldas, prenosi Rojters.

"Podižemo nivo uzbzne na narandžastu zbog promjene seizmološkog stanja na vulkanu Ruiz. Gradonačelnici moraju da pripreme protokole za ovo stanje uzbune", rekao je predsjednik Kolumbije Gustavo Petro u poruci na Tviteru.

Poznati primjeri katastrofalnih erupcija stratovulkana su Krakatoa u Indoneziji, koji je eksplodirao 1883. godine, i Vezuv, u Italiji, koji je uništio rimske gradove Pompeju i Herkulanum 79. godine nove ere.

Najveća prirodna katastrofa u Kolumbiji dogodila se 1985. godine, kada je eruptirao vulkan Nevado del Ruiz. Topio se led i snijeg, što je rezultiralo bujicama vode i izazvalo smrt više od 25.000 ljudi.

Prema Globalnom programu vulkanizma američkog Smitsonijan instituta, erupcija 1985. godine rezultirala je četvrtim najvećim brojem smrtnih slučajeva u jednoj erupciji, ikada zabilježenim.

Bonus video: