Nova ruska doktrina: „Zapad na čelu sa SAD je egzistencijalna prijetnja”

Rusija je usvojila novu spoljnopolitičku doktrinu koja proglašava Zapad „egzistencijalnom” prijetnjom. Važno je smanjiti dominaciju SAD i drugih zemalja – očigledno i preventivnim mjerama.

6757 pregleda 18 komentar(a)
Putin, Foto: REUTERS
Putin, Foto: REUTERS

Uvijek kada se sastaje ruski nacionalni Savjet bezbjednosti, svakog petka u Moskvi - gledaoci ruske državne televizije obično dobiju samo 30-ak sekundi uvodnih riječi predsjednika Vladimira Putina, ostalo je tajna.

Juče (31.3.) je napravljen veliki izuzetak: gledaoci su mogli da vide deset minuta sa sastanka tijela koje savjetuje predsjednika o pitanjima bezbjednosti, odbrane i spoljne politike.

Odmah na početku Vladimir Putin je najavio: „Poštovani kolege, dobar dan. Prva tačka našeg današnjeg dnevnog reda je novi koncept spoljne politike Ruske Federacije."

Moskva vidi SAD kao glavni izvor antiruske politike

To što Putin naziva ažuriranjem i prilagođavanjem današnjoj geopolitičkoj stvarnosti značajno se razlikuje od prethodne ruske spoljnopolitičke doktrine iz 2016.

Po riječima ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, to je bilo nužno jer se od početka „specijalne vojne operacije" vidno ubrzao proces velikih promjena na spoljnopolitičkoj pozornici. Lavrov misli na značajno promijenjenu poziciju Rusije u međunarodnim odnosima otkako je pokrenut agresorski rat na Ukrajinu. Ali Rusija sebe naravno ne vidi kao počinioca, već kao žrtvu.

„Vidimo da akcije neprijateljskih država predstavljaju egzistencijalnu prijetnju našoj bezbjednosti i razvoju", rekao je Lavrov.

Kao glavnog pokretača antiruske linije on je naveo Sjedinjene Američke Države, i dodao: „Zapadnu politiku usmjerenu na potpuno slabljenje Rusije opisujemo generalno kao novu vrstu hibridnog ratovanja".

Osim SAD, u desetine tih „neprijateljska država" spadaju i Poljska, Velika Britanija i Njemačka.

„Ne izolujemo se od anglosaksonskih zemalja i kontinentalne Evrope, nemamo neprijateljske namjere", rekao je ministar spoljnih poslova Lavrov.

„Međutim, trebalo bi da budu svjesni da je pragmatično angažovanje sa Rusijom moguće samo ako prepoznaju beskorisnost svoje politike konfrontacije i stvarno odbace ovu politiku."

Preventivni napad kao najbolja odbrana?

Veoma nediplomatski, Lavrov je upozorio da će se Rusija boriti konsekventno, i ako bude potrebno svim silama - protiv antiruskih akcija i težnji neprijateljskih država.

„Koncept predviđa mogućnost preduzimanja simetričnih i asimetričnih mjera kao odgovor na neprijateljske akcije protiv Rusije". Ruske snage mogu se koristiti za odbijanje ili sprječavanje oružanog napada na Rusiju i njene saveznike, rekao je Lavrov.

„Sprječavanje" oružanog napada, koje možda zvuči bezazleno, vjerovatno će izazvati veliku zabrinutost van granica Rusije, jer može da se protumači i kao prijetnja preventivnom akcijom. Kao model mogao bi se koristiti scenario isproban u Ukrajini od 2014.

Multipolarni svijet kao alternativa dominaciji SAD

U novoj doktrini stoji da Rusija odbacuje dominaciju SAD i Zapada, tim prije što su SAD pokretač, organizator i izvršilac agresivne antiruske politike kolektivnog Zapada. I takođe se navodi da su SAD „izvor najvećih rizika za bezbjednost Rusije, za mir u svijetu i za pravedan i održiv razvoj čovječanstva."

Kao alternativu tome Rusija teži multipolarnom svjetskom poretku i kao svoje strateške partnere navodi Kinu, Indiju, Zemlje ASEAN-a, zemlje islamskog svijeta, afričkog kontinenta, Latinske Amerike i Kariba.

Borba protiv navodne rusofobije takođe je dio nove doktrine: jačanje ruskog jezika u svetu i depolitizacija sporta. Ovim posljednjim Rusija pokušava da ublaži sankcije i ograničenja za međunarodne sportske događaje koja su uvedena nakon početka rata.

Ne samo da je nova ruska spoljnopolitička strategija poslednjeg dana marta predstavljena u Savjetu bezbjednosti Rusije i cio tekst objavljen na sajtu Kremlja, već prema riječima Putina: „Danas sam potpisao ukaz kojim se prihvata ažurirani spoljnopolitički koncept Ruske Federacije". Što znači da je doktrina stupila na snagu.