Izrael napao Liban i pojas Gaze nakon baražne raketne vatre

Izraelska vojska je potvrdila da je "pogodila ciljeve, uključujući terorističku infrastrukturu koja pripada Hamasu u južnom Libanu"

2724 pregleda 1 komentar(a)
Pojas Gaze, Foto: REUTERS
Pojas Gaze, Foto: REUTERS

Izrael je napao pojas Gaze i južni Liban protekle noći, gađajući položaje islamskog ekstremističkog Hamasa u odgovoru na desetine raketa ispaljenih na svoju teritoriju.

Udari iz vazduha počeli su ubrzo posle ponoći u Gazi, a granitiranje Libana oko četiri sata po lokalnom vremenu.

Izraelska vojska je potvrdila da je "pogodila ciljeve, uključujući terorističku infrastrukturu koja pripada Hamasu u južnom Libanu".

To je prvi put da je Izrael potvrdio napad na libansku teritoriju od aprila prošle godine.

Ti napadi su najnoviji u iznenadnom porastu napetosti na Bliskom istoku od srijede posle relativnog zatišja u izraelsko-palestinskom sukobu od početka muslimanskog mjeseca posta Ramazana 23. marta.

Eksplozije su se čule u području grada Tir u južnom Libanu.

Stanovnik obližnjeg palestinskog izbegličkog logora Abu Ahmad izjavio je za Frans pres da su najmanje dvije granate pale na logor.

Dopisnik Frans presa u tom regionu je rekao da je granata pala na krov kuće pored logora i pričinila materijalnu štetu.

U četvrtak, prvog dana jevrejskog praznika Pashe, oko 30 raketa iz Libana je ispaljeno na sjever Izraela.

Povrijeđene su dvije osobe i pričinjena je materijalna šteta.

Takva eskalacija nasilja na izraelsko libanskoj granici nije zabilježena od jednomjesečnog rata između izraelske vojske i libanskog proiranskog Hezbolaha od 2006.

Rakete su ispaljene posle sukoba izraelske policije i palestinskih vjernika u džamiji Al -Aksa u noći između utorka i srijede i ponovo u srijedu kasno uveče u toj džamiji, trećoj po značaju u islamu.

Izraelska vojska je saopštila da je sigurna da su za raketiranje iz Libana odgovorni Palestinci i to vjerovatno Hamas ili Islamski džihad, prisutni i u toj zemlji.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je zapretio da će "neprijatelji platiti visoku cijenu".

Snage UN u južnom Libanu su kontaktirale i izraelske i libanske vlasti i pozvale ih da "prekinu sve svoje akcije".

"Obje strane su rekle da ne žele rat”, navedeno je u saopštenju privremenih snaga UN u Libanu UNIFIL.

Izraelska vojska je navela da "neće dozvoliti da teroristička organizacija Hamas djeluje iz Libana i da libansku državu smatra odgovornim za vatru usmjerenu na Izral sa svoje teritorije".

Osuđujući najoštrije "jezivu izraelsku agresiju protiv opkoljenog pjas Gaze i Libana" Hamas, vladajući u Gazi od 2007. godine, je saopštio da smatra Izrael "u potpunosti odgovornim za posledice tako ozbiljne agresije".

Ministarstvo zdravlja u pojasu Gaze je saopštilo da je u izraelskim udarima djelimično oštećena dječja bolnica u istočnom dijelu grada Gaze i osudilo napad kao neprihvatljiv.

Izraelska vojska nije odmah odgovorila na molbu Frans presa da to komentariše.

Islamski džihad je zaprijetio da će se na svaku eksploziju odgovoriti eksplozijom i da će biti odgovora na svaki napad na vjernike u Al-Aksi.

Liban i Izrael su tehnički u ratu posle više sukoba. Liniju prekida vatre kontroliše UNIFIL.

Ministarstvo spoljnih poslova Libana je saopštilo da želi da sačuva mir i stabilnost na jugu i pozvalo međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na Izrael da prekine eskalaciju.

Izraelska vojskaje potvrdila da su 34 rakete ispaljene sa libanske teritorije u četvrtak da je pet palo u Izrael i da je 25 presretnuto.

Ranije u četvrtak je proiranski libanski Hezbolah koji kontroliše veći dio južnog Libana proklamovao podršku svim mjerama koje bi palestinske oružane grupe mogle da preduzmu protiv Izraela i oštro osudio "napad izraelskih okupacionih snaga na Al- Aksu".

Tokom jučerašnje posjete Libanu vođa Hamasa Ismail Hanije je rekao da Palestinci neće stajati skrštenih ruku suočeni sizraelskom agresijom na džamiju.

Izraelska vojska je protekle noći napala iz vazduha ciljeve u pojasu Gaze, tunele i radionice za proizvodnju oružja Hamasa.

Izraelska vojska je saopštila da je 44 raketa i protivavionskih projektilo ispaljeno iz Gaze na Izrael i da je jedna raketa pala na naseljeno područje.

Bonus video: