Pakistan: Dva napada na policijska vozila, poginule najmanje četiri osobe, 22 ranjenih

Oslobodilačka vojska Beludžistana (BLA), koju su SAD proglasile terorističkom grupom 2019. godine, saopštila je da preuzima odgovornost za prvi napad

4105 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Kete, Foto: Reuters
Detalj iz Kete, Foto: Reuters

Najmanje četiri osobe su poginule dok je 22 ranjeno na jugozapadu Pakistana kada su policijska vozila napadnuta dva puta u razmaku od nekoliko sati, saopštio je danas portparol vlade.

Policija je saopštila da su u prvoj eksploziji bombe u Keti, glavnom gradu provincije Beludžistan, poginula dva policajca i dva civila.

Nekoliko sati kasnije eksplodirala je druga bomba u blizini policijskog vozila kada su ranjene četiri osobe.

Oslobodilačka vojska Beludžistana (BLA), koju su SAD proglasile terorističkom grupom 2019. godine, saopštila je da preuzima odgovornost za prvi napad.

U njenom saopštenju se navodi da su članovi grupe gađali vozilo policajca koji je stajao iza hapšenja drugih članova te grupe.

Pakistan se više od jedne decenije bori protiv pobune u Beludžistanu, a separatisti u pokrajini zahtevaju potpunu autonomiju ili veći udeo u gasnim i mineralnim resursima pokrajine.

Napad se dogodio nekoliko dana nakon što je Pakistanska obavještajna agencija uhapsila osnivača i vođu druge oružane ekstremističke grupe Nacionalističke armije Baludža (BNA) Gulzara Imama koji je takođe poznat po imenu Šambaj.

BNA je grupa za pobunjenike Beludža formirana tako što su se dvije glavne pobunjeničke grupe spojile, Republikanska armija Beludža i Ujedinjena armija Beludža.

U odvojenim izjavama, pakistanski premijer Šahbaz Šarif i glavni ministar Beludžistana Abdul Kudos Bizendžo osudili su napad.

Tražili su od vlasti da pruže najbolju moguću medicinsku negu ranjenicima.

Bonus video: