Mek prema Kini, kritičan prema SAD

Komentari francuskog predsjednika o Tajvanu izazvali uzbunu na obje strane Atlantika. Evropske diplomate ocijenile da će oni naškoditi odnosima i Evrope i Ukrajine sa Vašingtonom i otežati EU da stvori jedinstven stav prema Kini

14303 pregleda 9 komentar(a)
Makron je bio u trodnevnoj posjeti Kini, Foto: Rojters
Makron je bio u trodnevnoj posjeti Kini, Foto: Rojters

Francuski predsjednik Emanuel Makron našao se na udaru zbog izjava da bi Evropa trebalo da se distancira od tenzija između SAD i Kine oko Tajvana i da stvara sopstvenu stratešku nezavisnost u svim oblastima, od energetike do odbrane.

Diplomate i poslanici u SAD i u centralnoj i istočnoj Evropi kritikovale su Makrona zato što je mek prema Pekingu i zabrinjavajuće kritičan prema SAD, posebno s obzirom na to što Vašington čvrsto podržava Evropu u borbi sa posljedicama ruske invazije na Ukrajinu.

Grupa poslanika iz cijelog svijeta, skeptičnih prema Kini, kritikovala je "loše procijenjene izjave" francuskog predsjednika.

Makronovi komentari "ne samo da zanemaruju vitalno mjesto Tajvana u globalnoj ekonomiji, već podrivaju višedecenijsku posvećenost međunarodne zajednice očuvanju mira preko Tajvanskog moreuza," nevedeno je u saopštenju Međuparlamentarnog saveza za Kinu (IPAC).

"Trebalo bi naglasiti da su riječi predsjednika u velikoj mjeri u suprotnosti sa osjećanjima u evropskim zakonodavnim tijelima i šire", navodi se u saopštenju, koje je, između ostalih, potpisalo 15 poslanika iz nacionalnih zakonodavstava u EU - uključujući jednog iz Makronove stranke u Francuskoj, kao i tri poslanika u Evropskom parlamentu i 13 britanskih parlamentaraca, prenio je "Politiko".

U saopštenju se ističe da su Makronovi komentari posebno neprikladni usred tekućih vojnih vježbi kineske vojske u Tajvanskog moreuzu.

Ako Makron govori u ime cijele Evrope, SAD bi u tom slučaju trebalo da razmotre da svoju bezbjednosnu politiku fokusiraju na obuzdavanje Kine i ostave Evropu da rješava rat u Ukrajini, rekao je američki senator Marko Rubio

Francuski predsjednik je u intervjuu za "Politiko" i "Les Eko" prošle nedjelje rekao da Evropa ne bi trebalo da se uvlači u sukob SAD i Kine oko Tajvana. On je dodao da je "veliki rizik" sa kojim je Evropa suočena da se "upetlja u krize koje nisu naše, "što je sprečava da gradi svoju autonomiju".

Makron je to izjavio nakon trodnevne posjete Kini čiji je cilj dijelom bio i da ubijedi kineskog predsjednika Sija Đinpinga da iskoristi uticaj na Rusiju da ubrza okončanje rata u Ukrajini. Međutim, putovanje je izazvalo i nelagodu u nekim krugovima zato što je francuski predsjednik sa sobom poveo veliku delegaciju poslovnih lidera, a francuski proizvođač aviona "Erbas" je objavio unosni posao u Kini.

Ako bi došlo do sukoba između američko-kineskog "duopola", Evropa "ne bi imala vremena ni sredstava da izgradi našu stratešku autonomiju", rekao je Makron. U tom slučaju, dodao je, Evropljani bi "postali vazali umjesto da postanemo treći pol (u svjetskom poretku), ako bismo imali nekoliko godina da ga izgradimo".

On je ocijenio da bi "najgore" bilo misliti da Evropljani povodom tajvanskog pitanja moraju biti "sljedbenci i prilagođavati se ritmu SAD i kineskoj pretjeranoj reakciji".

Kina smatra Tajvan svojom teritorijom i nije isključila mogućnost da to ostrvo zauzme silom. Vlada Tajvana odbacuje kineske tvrde o suverenitetu i poručuje da samo narod Tajvana može da odlučuje o njegovoj budućnosti.

Emitovanje vijesti o kineskim vježbama oko Takvana u restoranu u Pekingu
Emitovanje vijesti o kineskim vježbama oko Takvana u restoranu u Pekingufoto: Reuters

Antoan Bondaz, ekspert za Tajvan u francuskoj Fondaciji za strateško istraživanje, smatra da je problematično to što izgleda da Makron implicira da su SAD krive isto koliko i Kina za eskalaciju oko Tajvana. On je dodao da francuski lider ni u jednom trenutku nije pokazao distancu prema Kini, a kritikovao je SAD.

Dvojica visokih evropskih diplomata su rekli da će Makronovi komentari naškoditi odnosima i Evrope i Ukrajine sa SAD i otežati EU da stvori jedinstven stav prema Pekingu, prenio je "Fajnenšl tajms".

"To nije ničija pobjeda, osim Sijeva," rekao je jedan diplomata.

Republikanac Majk Galager, predsjedavajući izabranog komiteta Predstavničkog doma SAD za kinesku Komunističku partiju, nazvao je Makronove komentare "sramnim". Norbert Retgen, njemački demohrišćanski poslanik i bivši šef spoljnopolitičkog odbora Bundestaga, rekao da je Makron "uspio da posjetu Kini pretvori u PR trijumf za Sija i spoljnopolitičku katastrofu za Evropu". On je dodao da francuski lider "sve više izoluje sebe u Evropi".

Američki republikanski senator Marko Rubio je povukao paralele sa sukobom u Ukrajini. On je rekao da ako Makron govori u ime cijele Evrope, SAD bi u tom slučaju trebalo da razmotre da svoju bezbjednosnu politiku fokusiraju na obuzdavanje Kine i ostave Evropu da rješava rat u Ukrajini.

Macron
foto: Reuters

Bijela kuća je u ponedjeljak umanjila značaj polemike i poručila da SAD imaju "sjajan bilateralni odnos" sa Francuskom.

Paskal Konfavru, portparol francuske ambasade u SAD, rekao je da su reakcije na Makronove komentare pretjerane.

"SAD su naš saveznik sa kojima dijelimo naše vrijednosti," napisao je na Tviteru.

Jedan francuski diplomatski izvor je rekao da je Makron u intervjuu ponovio stare stavove o potrebi da Evropa promoviše sopstvenu stratešku autonomiju i naglasio da se stav Francuske prema Tajvanu nije promijenio. On je podsjetio da je Makron prije puta razgovorao sa predsjednikom SAD Džozefom Bajdenom.

"Izgradnja nezavisne spoljne politike je odavno francuski stav, još od generala (Šarla) de Gola, pa čak i ranije", rekao je taj izvor za "Fajnenšl tajms".

Makron se ranije našao na udaru zbog Rusije kada je rekao da Moskva ne bi trebalo da bude "ponižena" u bilo kojem mirovnom sporazumu oko Ukrajine i insistirao na bezbjednosnim garancijama za Moskvu u okviru pregovora o okončanju rata.

Bonus video: