Evropa i SAD traže novog snabdjevača uranijumom

Kazahstan, koji proizvodi više od 40 odsto svjetskog uranijuma, ove godine planira da zadrži proizvodnju na oko 22 hiljada tona, prenosi Tanjug

3876 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Zemlje istočne Evrope i Sjedinjene Američke Države (SAD) nastoje da smanje zavisnost od ruskog uranijuma tražeći novog snabdjevača od 2025. godine.

Među mogućim opcijama je i Kazahstan, prenosi Bloomberg.

Generalni direktor nacionalne nuklearne kompanije Kazatomprom, Jeržan Mukanov, kazao je da geopolitička neizvjesnost mijenja protok nuklearnog goriva i da se zemlja tome prilagođava.

"Spremamo naše proizvodne zalihe kako bismo mogli da odgovorimo zahtjevima tržišta", rekao je Mukanov.

Kazahstan, koji proizvodi više od 40 odsto svjetskog uranijuma, ove godine planira da zadrži proizvodnju na oko 22 hiljada tona, prenosi Tanjug.

"Predviđamo povećanje tražnje za uranijumom, ali nas ne interesuje eksplozivan rast cijena", rekao je Mukanov.

On je dodao da raste tražnja iz Kine zbog planiranih novih nuklearnih elektrana, kao i da Kinezi očekuju neprekidne dugoročne isporuke.

"Kazatomprom planira da otvori treću izvoznu rutu ove godine – isporuku uranijuma preko jedne od kineskih luka“, rekao je Mukanov.

Rudnik trenutno šalje atomsko gorivo preko Rusije i Kaspijskog mora do Crnog mora.

Bloomberg napominje da i SAD žele da smanje zavisnost od obogaćenog uranijuma iz Rusije, najvećeg svjetskog snabdjevača nuklearnim gorivom, ali do sada bez mnogo efekta, budući da je Rusija od početka sukoba sa Ukrajinom uspjela da naglo poveća izvoz ovog energenta povećavajući prihode Kremlja i učvršćujući njegov uticaj na novu generaciju globalnih kupaca.

Očekuje se da će tražnja za uranijumom porasti oko trećinu do 2030. godine, saopštila je Svjetska nuklearna asocijacija prošle godine, napominjući da je projektovano povećanje kapaciteta reaktora od 16 odsto.

Bonus video: