Kijev: Kineski djelovi u ruskom oružju

Savjetnik Volodimira Zelenskog upozorava da Rusija uspijeva da zaobiđe zapadne sankcije na vojnu opremu

12130 pregleda 11 komentar(a)
Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu i njegov zamjenik Aleksej Krivoručko  u vojnoindustrijskom kompleksu u regionu Nižni Novgorod, Foto: Rojters
Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu i njegov zamjenik Aleksej Krivoručko u vojnoindustrijskom kompleksu u regionu Nižni Novgorod, Foto: Rojters

Ukrajinske snage pronalaze sve veći broj djelova iz Kine u ruskom oružju, kazao je za Rojters savjetnik u kabinetu predsjednika Volodimira Zelenskog.

”U oružju sa fronta mi i dalje nalazimo različitu elektroniku”, kazao je Vladislav Vlasijuk. “Sada je trend da ima manje djelova zapadne proizvodnje, ali više djelova iz jedne druge države. Naravno, riječ je o Kini”, kazao je Vlasijuk za britansku agenciju.

Kina je u više navrata demantovala da šalje vojnu opremu Rusiji od početka invazije na Ukrajinu. Obavještajni podaci koje su prikupili ukrajinski eksperti na frontu i podijelili sa Rojtersom navode da su kineski djelovi nađeni u navigacionom sistemu u “Orlan” dronovima koji su prethodno koristili švajcarski sistem.

Eksperti su takođe prijavili da su pronašli kineske djelove u ruskim tenkovima gdje su ranije korišteni djelovi proizvedeni u Francuskoj.

Rojters nije mogao da iz nezavisnih izvora potvrdi obavještajne podatke, uključujući i to da li su pomenute komponente možda bile namijenjene za nevojnu upotrebu kao ni da li ih je Rusiji dostavila treća strana.

Na pitanje da li su kineske kompanije obezbijedile djelove za rusku vojnu opremu, iz kabineta portparola kineskog ministarstva spoljnih poslova za Rojters je rečeno: “Tokom istorije, Kina je imala normalnu trgovinsku saradnju sa svim državama, uključujući i Rusiju, na osnovu jednakosti i obostrane koristi. Što se tiče izvoza vojnih proizvoda, Kina je usvojila oprezan i odgovoran stav. Pozicija i postupci Kine su uvijek bili takvi”.

Kina, koja se postavila kao posrednik u ratu u Ukrajini, tvrdi da je ne zanima podsticanje sukoba na način na koji to čini zapad snabdijevanjem Ukrajine oružjem.

Vlasijuk je za Rojters opisao “stalnu borbu” prvo za uvođenje sankcija Rusiji, a zatim za zatvaranja rupa u sistemu koje će Moskva pronaći da bi zaobišla zapadne sankcije. “Bilježimo dosta primjera da treće države nastavljaju, svjesno ili ne, da podržavaju zaobilaženje sankcija”, kazao je on.

Bonus video: