Džulijan Asanž - najpoznatiji politički zatvorenik na svijetu

Novinar i osnivač Vikiliksa nije osuđen. Od aprila 2019. je u zatvoru za najteže kriminalce. Britanski sud je odlučio da može da bude izručen SAD, gdje mu prijeti doživotni zatvor zbog optužbi za špijunažu

8822 pregleda 84 reakcija 5 komentar(a)
"Ne izručujte Asanža, novinarstvo nije zločin": Detalj iz Londona, Foto: Shutterstock
"Ne izručujte Asanža, novinarstvo nije zločin": Detalj iz Londona, Foto: Shutterstock

Džulijan Asanž se već godinama bori protiv izručenja Sjedinjenim Američkim Državama. Tu borbu mora već četiri pune godine vodi iz zatvora. Iako osnivač Vikiliksa (WikiLeaks) nije osuđen, nalazi se iza rešetaka – i to ne u običnom zatvoru, nego u zatvoru sa najvišim stepenom obezbjeđenja, zloglasnom Belmaršu.

Tretiraju ga kao teškog kriminalca

„On mora 20 sati da bude ćeliji”, kaže supruga Stela Asanž. Na vazduhu smije da bude najduže jedan sat. Onda mora da uzme hranu i pojede je sam u ćeliji od šest kvadrta. „U Belmaršu je uobičajeno da su zatvorenici izolovani u svojim ćelijama", kaže ona. Do kada će taj tretman trajati, ostaje otvoreno.

Supruga i oca njihovo dvoje djece smije da ga viđa 1-2 puta nedjeljno. Posjetiocima je dozvoljeno da ostanu 75 minuta.

Kada želi da posjeti supruga u Belmaršu, od ulaznih vrata, do sobe za razgovore u kojoj joj je dopušteno da sjedi za stolom preko puta supruga, četiri puta mora da daje otiske prstiju i više puta je pretresaju.

"Prošlo je već četiri godine", kaže ona, "četiri godine svakodnevne borbe na svim frontovima." Aktivisti za zaštitu ljudskih prava i slobodu medija traže njegovo oslobađanje.

Reporteri bez granica - može, pa ne može kod Asanža

Prošle sedmice organizacija "Reporteri bez granica" je trebalo prvi put da dobije priliku da posjeti Asanža u Belmaršu. Sve je već bilo zakazano, posjeta je bila odobrena.

Međutim, u posljednjem trenutku je generalnom sekretaru Kristofu Deloaru i direktorici te organizacije Rebeki Vinsent pristup onemogućen. Asanžove pristalice to smatraju "potpuno proizvoljnom odlukom”.

Vinsent je ponovo objasnila zašto se njena organizacija zalaže za Asanža:

"Džulijan Asanž je dao ogroman doprinos novinarstvu. Objavljivanje tajnih dokumenata je bilo u javnom interesu. Niko ne smije da završi u zatvoru samo zato što je objavio informacije u javnom interesu.” Asanž je sada postao najpoznatiji politički zatvorenik na svijetu.

Da je Asanž politički zatvorenik - to je nešto što je njegova supruga Stela više puta naglasila. Kao advokatkinja, ona radi samo za jednog klijenta: svog supruga. I bori se protiv toga da on bude zaboravljen u zatvoru i tamo propadne fizički i psihički.

Na svojim putovanjima i u intervjuima ona uvijek iznova pokušava da skrene pažnju na slučaj Asanž i slobodu medija:

„Ako Velika Britanija i SAD ozbiljno žele da podrže slobodu medija i zauzmu se za novinare, uključujući i svoje koji rade na opasnim mjestima širom svijeta, onda moraju da učine pravu stvar i oslobode Džulijana”, kaže Stela Asanž.

Sloboda nije na vidiku

Sljedeća faza pravnog spora oko Asanža mogla bi uskoro da počne. Čini se da je osnivač Vikiliksa daleko od puštanja na slobodu. U SAD, gdje vlasti žele da mu sude i za špijunažu, prijeti mu doživotna robija.

Asanž ne živi na slobodi više od 10 godina, još od 19. juna 2012. kada je potražio politički azil u ambasadi Ekvadora u Londonu, gdje je uhapšen 11 aprila 2019. i strpan u zatvor.

Bonus video: