Pompeo kazao da se neće kandidovati za predsjedničke izbore u SAD

"Oni koji su oduševljeni, treba da znaju da imam 59 godina. Ostaju mnoge druge prilike kada bi tajming mogao da bude prikladniji za mene, jer predsjedničko rukovodstvo postaje sve potrebnije", rekao je Pompeo

2862 pregleda 0 komentar(a)
Pompeo, Foto: Reuters
Pompeo, Foto: Reuters

Majkl Pompeo koji je predvodio američku diplomatiju za vrijeme republikanskog predsjednika Donalda Trampa, izjavio je da se neće kandidovati za predsjednika sljedeće godine.

"Suzan (supruga) i ja smo zaključili, poslije pažljivog razmatranja i molitve, da se ne kandidujem za predsjedničke izbore 2024. godine", napisao je Pompeo na Tviteru.

Bivši republikanski ministar je naveo lične razloge i dodao da za njega i njegovu porodicu nije povoljan trenutak za kandidaturu.

Međutim, Pompeo nije isključio mogućnost da se na nekim kasnijim izborima kandiduje za predsjednika SAD.

"Oni koji su oduševljeni, treba da znaju da imam 59 godina. Ostaju mnoge druge prilike kada bi tajming mogao da bude prikladniji za mene, jer predsjedničko rukovodstvo postaje sve potrebnije", rekao je on.

Smatran kao oštar u javnosti i odsječan sa medijima, Pompeo, evanđelistički hrišćanin, obećao je da će američkom Stejt departmentu vratiti "ugled" kada ga je Tramp imenovao za šefa diplomatije.

Pompeo je tokom ministarskog mandata lojalno branio Trampa pred kamerama i saveznicima SAD.

Republikanac je završio prestižnu vojnu akademiju Vest Point i diplomirao pravo na Univerzitetu Harvard. Bio je biznismen iz Kanzasa kada je postao poznat široj javnosti 2010. pošto je ušao u Kongres.

Tramp i bivša američka ambasadorka u Ujedinjenim nacijama Niki Hejli kandidati su za stranačke izbore Republikanske stranke na kojima će biti izabran njen kandidat za naredne predsjedničke izbore.

Sa demokratske strane, sadašnji američki predsjednik Džozef Bajden rekao je da će "relativno" brzo saopštiti svoju odluku o zvaničnoj kandidaturi za izbore 2024. godine.

Bonus video: