DVIJE ZEMLJE NEMAJU DIPLOMATSKE ODNOSE

Saudijski prestolonasljednik tajno posjetio Izrael?

Glasine o posjeti, koju Izrael nije potvrdio, počele su pošto je diplomatski dopisnik Radio Izraela, koji se bavi arapskim pitanjima, na svom Tviter nalogu objavio posjetu
0 komentar(a)
Muhamed bin Salman, Foto: Reuters
Muhamed bin Salman, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.09.2017. 19:03h

Saudijski prestolonasljednik Muhamed bin Salman tajno je posjetio Izrael uprkos činjenici da jevrejska država i Saudijska Arabija nemaju zvanične diplomatske veze, spekulišu izraelski i arapski mediji.

Glasine o posjeti, koju Izrael nije potvrdio, počele su pošto je diplomatski dopisnik Radio Izraela, koji se bavi arapskim pitanjima, na svom Tviter nalogu objavio posjetu. Simon Aran je tvitovao da je visoka ličnost iz regiona Zaliva posjetila Tel Aviv prošle nedjelje, što je izazvalo veliki interes arapskih medija.

U emisiji Radio Izraela na arapskom jeziku je objavljeno da je visoka ličnost bio saudijski princ koji se sastao s visokim izraelskim zvaničnicima da diskutuje o regionalnom miru.

U izvještaju je navedeno da su kabinet premijera i Ministarstvo spoljnih poslova Izraela odbili da komentarišu tu vijest.

Neki arapski mediji su objavili da je visoki gost bio saudijski princ prestolonasljednik. Katarski mediji i s njima povezan Al-Arabi Al-Džadid iz Londona su iskoristili te izvještaje kao novu mogućnost da napadnu saudijsku kraljevsku porodicu koja predvodi arapsku intervenciju u Jemenu i Siriji.

Libanski list Al-Akbar, povezan s Hezbolahom i Sirijom, i londonski Al- uds Al-Arabi su prenijeli izvještaje Radio Izraela.

Saudijski odgovor ubrzo je stigao i portal Elaf, koji često intervjuiše izraelske zvaničnike, objavio je da je bilo posjete visokog arapskog zvaničnika, ali ne saudijskog već katarskog.

Pozivajući se na neimenovni izvor, list je objavio da je visoki katarski zvačnik sredinom prošle nedjelje posjetio Tel Aviv i razgovarao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom o bezbjednosnim pitanjima.

"Izvor je dodao da je posjeta trajala dva dana prije sastanka s kuvajtskim emirom Ahmedom al-Džaberom al-Sabahom i predsjednikom SAD Donaldom Trampom radi diskusije o katarskoj diplomatskoj krizi", napisao je list Elaf, precizirajući da se diskutovalo o vojnim koracima koji brinu Dohu zbog moguće eskalacije katarske krize sa Saudijskom Arabijom, Bahreinom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Te zemlje, između ostalih, u junu su prekinule diplomatske odnose s Katarom zbog veza te zemlje s Iranom i ekstremističkim organizacijama.

"Katarski zvaničnik objasnio je osjetljivu situaciju u kojoj je njegova zemlja izraelskim domaćinima u nadi da će Izrael pomoći da se smanji napetost i čak riješi kriza naporima iza scene", naveo je list i dodao da je Izrael obećao da će se time pozabaviti.

Visoki izraelski izvori odbili su da potvrde ili pobiju te izvještaje.

"Izvještaji objavljeni u arapskim medijima imaju negativne konotacije zbog njihovih veza s Izraelom. Važno je sjetiti se, međutim, da je u prošlosti bilo arapskih predstavnika u Izraelu, uključući predstavnika iz Mauritanije i finansijskih predstavnika iz Katara, Tunisa, Maroka i Amana u isto vrijeme kada je predstavnik Izraela bio postavljen u Dohi, glavnom gradu Katara", naveo je Aran, dodavši da i danas, sudeći po nezvaničnim izvorima, ima tajnih ekonomskih i trgovinskih odnosa Izraela i nekih od tih zemalja.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu i drugi visoki zvaničnici su govorili o saradnji i nagovijestili odnos sa zemljama s kojima Izrael nema diplomatske odnose. Izrael je do sada sklopio mir s dva arapska susjeda, Egiptom 1979. i Jordanom 1994. Arapska mirovna inicijativa iz 2002. koja je potekla iz Saudijske Arabije nudi normalizaciju odnosa sa svim arapskim zemljama u zamjenu za povlačenje Izraela s okupiranih teritorija.

Preporučujemo za Vas