"ZAMRZNUTI, IZMIJENITI ILI PONIŠTITI SPORAZUM"

Kac: Iranu se ne može dozvoliti da ima nuklearno oružje, Tramp da učini ono što je obećao

Kac je rekao da Vlada Sirije i Iran rade na dugotrajnom sporazumu koji će iransko prisustvo u Siriji učiniti trajnim
88 pregleda 4 komentar(a)
Donald Tramp, Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Donald Tramp, Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.09.2017. 18:40h

Izraelski ministri upozorili su danas na nove prijetnje Irana Izraelu, prenose izraelski mediji.

"Premijer (Benjamin Netanjahu) mora zahtjevati od predsjednika (SAD Donalda) Trampa da zamrzne, izmijeni ili poništi (međunarodni) nuklerni sporazum sa Iranom", rekao je ministar Jisrael Kac, zadužen za obavještajne službe i strateške poslove.

Dodao je da se Iranu nikada ne može dozvoliti da ima nuklearno oružje i da bi "Tramp trebalo da učini ono što je obećao".

"To je jedan od najgorih sporazuma ikada, upravo kako je Tramp rekao", podsjetio je izraelski ministar na godišnjoj konferenciji u Institutu za kontraterorizam u Hercliji kraj Tel Aviva.

Kac je rekao da Vlada Sirije i Iran rade na dugotrajnom sporazumu koji će iransko prisustvo u Siriji učiniti trajnim.

"Taj sporazum je sličan onome koji je režim sirijskog predsjednika Bašara al Asada postigao s Rusijom", rekao je on.

Upozoro je da će, ako bude dopušteno da se stabilizuje iransko prisustvo u Siriji, sljedeći korak biti iranske pomorske, kopnene i vazduhoplovne baze na sirijskom tlu s vojnicima iz Iraka, Pakistana i Avganistana čiji će broj dostići desetine hiljada, a svi s jednim ciljem - da se bore protiv Izraela.

Izraelski ministar iz vladajuće konzervativne partije Likud premijera Benjamina Netanjahua je savjetovao američkom lideru da uči na primjeru Sjeverne Koreje, odnosno na propalim pokušajima svijeta da pregovara s vlašću te zemlje o tome da zaustavi nuklearni program.

"Iran je nova Sjeverna Koreja. Moramo djelovati sada, kako sjutra ne bismo žalili za onim što nismo učinili juče", rekao je Kac.

Izraelski ministar obrazovanja Naftali Benet rekao je da je "Iran s nuklearnim sposobnostima jedina egzistencijalna prijetnja s kojom se Izrael suočava", mnogo veća od prijetnje palestinskog Hamasa i libanskog Hezboalha.

On je podsjetio da je Iran "ogromna zemlja" u poređenju s Izraelom, što znači da iako je moguće a uništiti Izrael nuklearnim napadom, izraelska nuklearna reakcija - ako je to opcija, duboko će povrijediti Iran, ali neće uništiti iranski narod, niti će tu cijelu zemlju pretvoriti u radiokativnu pustoš.

"Nismo doveli jevrejski narod iz raznih zemalja širom svijeta da služi kao meta nuklearnog napada", rekao je Benet, vođa nacionalističke partije Jevrejski dom, uz aluzuju na izraelski nuklearni odgovor iako ta zemlja nikada nije ni priznala, niti je porekla da posjeduje atomsko oružje.

Preporučujemo za Vas