SAD pozivaju Tursku i Mađarsku da odobre ulaz Švedske u NATO prije jula

Američka vojska jača pomorske i vazdušne misije u Švedskoj da bi joj pokazala duboku podršku, rekao je američki ministar posle prijetnji koje je početkom aprila iznio ruski ambasador u Stokholmu

3482 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Američki ministar Odbrane Lojd Ostin pozvao je danas Tursku i Mađarsku da ratifikuju prijem Švedske u NATO "što je prije moguće" i prije narednog samita Alijanse početkom jula.

"Žurimo se da uskoro primimo Švedsku kao 32. članicu. I da budemo jasni: žurimo da se to dogodi prije samita u julu", rekao je Lojd Ostin tokom posjete švedskoj pomorskoj bazi Muske kod Stokholma.

Američka vojska jača pomorske i vazdušne misije u Švedskoj da bi joj pokazala duboku podršku, rekao je američki ministar poslije prijetnji koje je početkom aprila iznio ruski ambasador u Stokholmu.

Švedska i Finska zajedno su podnijele zahtjeve za članstvo u NATO prošle godine posle početka ruske invazije na Ukrajinu, odustajući od svog neutralnog statusa, a za sada je primljena samo Finska, dok prijem Švedske blokira prvenstveno Turska, ali i Mađaraska.

Švedska i zemlje NATO se nadaju da će prepreke biti uklonjene prije samita Alijanse u Viljnusu u Litvaniji početkom jula, ali to izgleda da će ići teško.

Analitičari smatraju da će mnogo zavisiti od ishoda izbora u Turskoj 14. maja, na kojima se predsjednik Redžep Tajip Erdogan kandidovao za novi mandat.

Turska optužuje Švedsku da je pribježište za kurdske "teroriste", kako ih ona zove, ili za one koji su neprijateljski nastrojeni prema Ankari, te traži izručenje desetina ljudi Turskoj.

Bonus video: