Sukobi vojske i paravojnih formacija u Sudanu: Eksplozije i puvnjava u Kartumu, evakuacija stranih civila

Prvu veliku operaciju evakuacije civila danas je počela Saudijska Arabija, koja je vratila svoje i državljane drugih zemalja

2524 pregleda 1 komentar(a)
Kartum, Foto: Reuters
Kartum, Foto: Reuters

Evakuacija stranih civila počela je danas u Sudanu gdje su sukobi vojske i paravojnih formacija ušli u drugu nedjelju poslije kratkog zatišja.

U Kartumu, koji je uglavnom bez struje i vode, danas su odjekivale eksplozije i čula se razmjena vatre u različitim naseljima glavnog grada.

Prvu veliku operaciju evakuacije civila danas je počela Saudijska Arabija, koja je vratila svoje i državljane drugih zemalja.

Više od 150 ljudi, uključujući diplomate i strane zvaničnike, stiglo je u saudijski lučki grad Džedu, saopštilo je saudijsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Evakuisan je 91 Saudijac, kao i oko 65 državljana iz 12 drugih zemalja, među kojima su Kuvajt, Katar, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat, Tunis, Pakistan, Indija, Bugarska, Bangladeš, Filipini, Kanada i Burkina Faso.

Sudanska vojska je sa svoje strane saopštila da će "SAD, Velika Britanija, Francuska i Kina evakuisati svoje diplomate i državljane sopstvenim vojnim avionima".

Sukobi u Sudanu izbili su između sudanske vojske i paravojnih jedinica koje predvode dva rivalska generala.

Bonus video: