Vlade u trci da evakuišu svoje diplomate i građane iz Sudana

Nasilje se nastavlja uprkos proklamovanom primirju koje bi trebalo da traje tokom trodnevnog muslimanskog praznika Eid al Fitr

3665 pregleda 0 komentar(a)
Kartum, Foto: REUTERS
Kartum, Foto: REUTERS

Vlade više zemalja u trci su da evakuišu svoje diplomatsko osoblje i građane iz Sudana gdje se vode borbe između suprostavljenih generala deveti uzastopni dan, javlja Asošiejted pres.

Žestoke borbe vode se danas u Omdurmanu, gradu s druge strane Nila od glavnog grada Kartuma, javili su građani. Nasilje se nastavlja uprkos proklamovanom primirju koje bi trebalo da traje tokom trodnevnog muslimanskog praznika Eid al Fitr.

Specijalne američke snage rano danas brzo su evakuisale oko 70 članova diplomatskog osoblja iz Kartuma do lokacije u Etiopiji koja nije obznanjena.

Iako su američki zvaničnici rekli da je još suviše opasno za sprovođenje koordinisane masovne evakuacije privatnih građana, više drugih zemalja požurile su da iz zemlje izvedu svoje državljane i diplomate.

Britanske diplomate i njihove porodice evakuisane su iz Sudana u "kompleksonoj i brzoj operaciji" objavio je danas britanski premijer Riši Sunak.

Sunak je rekao da se nastavljaju napori da se osigura bezbjednost britanskih državljana koji su ostali u Sudanu gdje su borbe za vlast između vojske i moćne paravojne grupe ušle u drugu nedjelju.

"Britanske oružane snage sprovele su kompleksnu i brzu evakuaciju britanskih diplomata i njihovih porodica iz Sudana u kontekstu eskalacije nasilja i prijetnji osoblju ambasade", napisao je Sunak na Tviteru, prenosi Frans pres.

Francuska, Grčka, Turska i druge evropske zemlje saopštile su danas da organiziju evakuaciju svojih zaposlenih u ambasadi i drugih državljana zajedno sa nekim državljanima drugih savezničkih zemalja. Portparolka francuskog Minstarstva spoljnih poslova rekla je da Francuska sprovodi operaciju uz pomoć evropskih partnera.

Grčki ministar spoljnih poslova rekao je da je njegova zemlja poslala avion i specijalne snage svom savezniku Egiptu u pripremi za evakuaciju 120 grčkih i kiparskih državljana iz Kartuma. Većina njih se poslednjih dana sklonila u grčku crkvu u glavnom gradu, rekao je Nikos Dendijas.

Holandija je poslala dva aviona vazduhoplovnih snaga Herkules C-13 i Erbas A330 u Jordan u pripremi za moguću spasilačku misiju.

"Duboko saosjećamo sa Holanđanima u Sudanu i učinićemo svaki napor da evakuišemo ljude kada i gdje je moguće", rekla je holandska ministarka odbrane Kajsa Olongren.

Italija je poslala vojne avione u Džibuti u Adenskom zalivu da pripremi evakuaciju 140 Italijana iz Sudana, od kojih su se mnogi već sklonili u ambasadu. Ministar spoljnih poslova Antonio Tajani rekao je da je krizna jedinica Minstarstva u kontaktu sa blokiranim državljanima.

Turska planira danas da evakuiše svoje državljane iz Sudana, saopštilo je tursko Ministarstvo spoljnih poslova navodeći da će se evakusati kopnenim putem preko treće zemlje, koja nije navedena.

Kako se navodi državljani trećih zemalja, koji su zatražili pomoć Turske, uključeni su u planove evakuacije.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je da je u saradnji sa relevantnim organima UN, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Turske danas započela evakuacija državljana Srbije iz Sudana, odnosno Kartuma. Za sada je 11 srpskih državljana krenulo konvojima UN, UEA i Turske, navelo je Ministarstvo i dodalo da se traga za rješenjem za evakuaciju preostalih državljana koji su izrazili želju da budu evakuisani.

Borbe između sudanskih oružanih snaga i moćne paravojne grupe Snage za brzu podršku (RSF), paralisale su međunarodni aerodrom, uništeno je više civilnih aviona i najmanje jedna pista a i drugi aerodromi širom zemlje su van funkcije.

Putovanje kopnom teritorijom koju osporavaju zaraćene strane pokazalo se opasnim. Kartum se nalazi oko 840 kilometara od Port Sudana i Crvenog mora.

Međutim neke zemlje su krenule kopnenim putem.

Saudijska Arabija u je javila da je uspješno evakuisala 157 ljudi, uključujući 91 saudijskog državljanina i građane drugih zemalja. Državna televizija objavila je snimke velikog konvoja kako ide kolima i autobusima iz Kartuma do Port Sudana, gde ih je brod ratne mornarice prebacio preko Crvenog mora do saudijske luke Džede.

Hiljade Sudanaca pobjeglo je od borbi u Kartumu i drugim žarištima prema agencijama UN. Najmanje 20.000 ljudi napustilo je domove u zapadnoj oblasti Darfur za susjedni Čad.

Iz nevladinih organizacija kažu da je glavni grad Kartum postao kao grad duhova, da je polovina stanovništva pobjegla, a ostali traže način da pobjegnu.

Bonus video: