Zeid: Napad na Rohinje je udžbenički primjer etničkog čišćenja

On je kazao da je posebno uznemiren izvještajima da su vlasti Mjanmara počele da postavljaju mine duž granice sa Bangladešom kako bi spriječili povratak onih koji su prešli granicu.
0 komentar(a)
Rohinja Mjanmar, Foto: Reuters
Rohinja Mjanmar, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.09.2017. 10:38h

Šef UN-a za ljudska prava Zeid Rad Husein kazao je da je sistematski napad Mjanmara prema manjini Rohinje upozoravajući i da sve govori da se radi kako je on rekao o etničkom čišćenjenju.

"Pošto je Mjanmar odbio pristup istražiteljima za ljudska prava, trenutna situacija se još uvijek ne može skroz procijeniti, ali situacija se čini kao udžbenički primjer etničkog čišćenja", rekao je Zeid Al Husein u Savjetu za ljudska prava UN-a.

U izvještaj Ujedinjenih nacija se kaže da je u Bangladeš stiglo 294.000 iscrpljenih izbjeglica, s obzirom da su napadi militantnih snaga na bezbjednosne snage Mjanmara u susjednoj državi Rahine 25. avgusta izazvali veliku vojnu reakciju, navodi se u tekstu na "7 Njuz"

Vjeruje se da su desetine hiljada stanovnika Rahine više od dvije sedmice u pokretu bez skloništa, hrane i vode, navodi se dalje u tekstu.

"Dobili smo više izvještaja i satelitskih snimaka gdje se vidi kako se spaljuju sela Rohinjana, kao i pouzdane izvještaje o ubistvima, uključujući pucanje u civile", rekao je Zeid.

"Vlada Aun San Su Ći došla je na snažnu međunarodnu kritiku zbog vojnog tretmana Rohinnje. Pozivam vladu da okonča svoju sadašnju okrutnu vojnu operaciju, sa odgovornošću za sve prekršaje koji su se desili i da se preokrene obrazac teške i široko rasprostranjene diskriminacije prema populaciji Rohinja", izjavio je šef UN-a za ljudska prava.

On je kazao da je posebno uznemiren izvještajima da su vlasti Mjanmara počele da postavljaju mine duž granice sa Bangladešom kako bi spriječili povratak onih koji su prešli granicu.

U tekstu se dalje kaže da je šef UN-a za ljudska prava takođe kritikovao zvanične izjave u kojima se kaže da će izbjeglicama koje su uspjele izbjeći nasilje dopustiti povratak samo ako mogu pružiti dokaz o državljanstvu, ističući da je Mjanmar od 1962. godine oduzeo Rohinjanima mnoga prava, uključujući i građanska.

"Sve ovo liči na ciničnu podsticajnu mjeru da se prisilno prebaci veliki broj ljudi bez mogućnosti povratka", rekao je on.

"Ovo potpuno demantovanje stvarnosti nanosi veliku štetu međunarodnom položaju vlade", rekao je Zeid pozivajući vlasti da dozvole njegovoj kancelariji pristup istraživanju situacije u zemlji.

Bonus video: