Lavrov predsjedavao, šef UN kritikovao Rusiju

Gutereš je rekao da invazija Moskve nanosi ogromnu patnju i uništenje Ukrajini i njenom narodu

8834 pregleda 1 komentar(a)
Gutereš i Lavrov na jučerašnjoj sjednici, Foto: Reuters
Gutereš i Lavrov na jučerašnjoj sjednici, Foto: Reuters

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je na jučerašnjoj sjednici kojom je predsjedavao ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, da invazija Moskve na Ukrajinu “nanosi ogromnu patnju i uništenje toj zemlji i njenom narodu” i podstiče “globalne ekonomske poremećaje pokrenute pandemijom kovida-19.”

”Tenzije između velikih sila su na istorijskom vrhuncu. Kao i rizici od sukoba zbog neželjenih događaja ili pogrešne procjene”, rekao je Gutereš tokom sastanka Savjeta bezbjednosti UN, dok je sjedio pored Lavrova.

Lavrov je predsjedavao sastankom o multilateralizmu i osnivačkoj Povelji UN jer Rusija ovog mjeseca predsjedava 15-članim SB UN.

”Kao tokom hladnog rata, došli smo do opasne, možda još opasnije tačke”, rekao je Lavrov na sjednici, kako je prenio Rojters. “Ta situacija je pogoršana gubitkom povjerenja u multilateralizam.”

Dok UN nastoje da spasu sporazum koji omogućava bezbjedan crnomorski izvoz ukrajinskog žita koji bi mogao da istekne 18. maja, Gutereš je takođe pozvao na nastavak sprovođenja tog sporazuma i povezanog pakta u kojem su se UN obavezale da će pomoći u olakšavanju ruskog izvoz žitarica i đubriva.

Bonus video: