Kina dijeli uzorke Mjeseca sa Rusijom i Francuskom

CNSA je uvela uredbu o upravljanju lunarnim uzorcima kako bi podstakla istraživanje i promovisala dijeljenje naučnih saznanja

3355 pregleda 2 komentar(a)
Uzroci mjeseca u Nacionalnom muzeju u Pekingu, Foto: REUTERS
Uzroci mjeseca u Nacionalnom muzeju u Pekingu, Foto: REUTERS

Kina je podijelila uzorke Mjeseca sa Rusijom i Francuskom, saopštila je Kineska nacionalna svemirska administracija (CNSA), prenosi agencija Sinhua.

Tokom ceremonije obilježavanja Kineskog dana svemira u Hefeju, glavnom gradu provincije Anhui, u ponedeljak, CNSA je saopštila da je Kina poklonila Francuskoj 1,5 grama lunarnih uzoraka u naučne svrhe kada je francuski predsjednik Emanuel Makron posjetio Kinu ranije ovog mjeseca.

Tokom posjete ruskog predsjednika Vladimira Putina Kini u februaru 2022. godine, Kina je Rusiji poklonila 1,5 grama lunarnih uzoraka za naučna istraživanja, saopštila je CNSA i dodala da je u martu 2023. godine, tokom posjete kineskog predsjednika Si Đinpinga Rusiji, Rusija uzvratila time što je Kini dala ista količina lunarnih uzoraka za naučna istraživanja.

Lunarni uzorci koje je Kina podijelila sa Rusijom i Francuskom dio su uzoraka koje je donijela misija Čang'e-5 u decembru 2020. Istog mjeseca, CNSA je uvela uredbu o upravljanju lunarnim uzorcima kako bi podstakla istraživanje i promovisala dijeljenje naučnih saznanja.

U istraživanju lunarnih uzoraka koje je prikupila Kina učestvovali su naučnici iz zemalja poput Australije, Rusije, Francuske, Sjedinjenih Američkih Država, Britanije i Švedske.

Kina se oduvijek pridržavala principa mirnog korišćenja, jednakosti i uzajamne koristi za obavljanje vazdušno-kosmičke razmjene i saradnje sa zemljama širom svijeta i promovisanje izgradnje zajednice sa zajedničkom budućnošću za čovječanstvo u oblasti svemira, dodala je CNSA.

Bonus video: