Tunis: Za dvije nedelje nađeno 210 udavljenih migranata

Tunis je za mnoge podsaharske Afrikance odskočna daska ka Evropi jer im ne treba viza za dolazak u tu zemlju, dok drugi ka Evropi kreću iz Libije koja se graniči s Tunisom

1746 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Obalska straža Tunisa je saopštila da je za manje od dvije nedelje na obalama našla 210 tijela migranata iz podsaharske Afrike koji su se udavili pokušavajući da preplove Sredozemno more.

Od 210 tijela nađenih od 18. aprila do juče, 70 je bilo na obalama istočnog Sfaksa i susjednih ostrva Kerkena i Mahdije što su polazne tačke za većinu onih koji pokušavaju da stignu do Italije.

Nakon posjete komesarke Evropske unije (EU) za unutrašnje poslove,Ilve Johanson, ove nedelje, Ministarstvo spoljnih poslova Tunisa je navelo je da su se složili da podstaknu dobrovoljni povratak migranata u njihove zemlje porijekla.

Tunis je za mnoge podsaharske Afrikance odskočna daska ka Evropi jer im ne treba viza za dolazak u tu zemlju, dok drugi ka Evropi kreću iz Libije koja se graniči s Tunisom.

Po Međunarodnoj organizaciji za migracije, vrhunac migracije u Evropu je bio 2022. godine, 189.620 osoba. To je najviše od 2016. godine, kada je blizu 400.000 ljudi napustilo svoje domovine, a godinu dana poošto je više od milion ljudi, uglavnom Sirijaca koji su bježali od rata, potražilo utočište u Evropi 2015.

Bonus video: