Deripaska gomila aluminijum, jer ne može da ga proda

Od uvođenja sankcija vrijednost akcija Rusala je pala, a partneri širom svijeta su se distancirali od Deripaske
85 pregleda 2 komentar(a)
Rusal, Foto: Reuters
Rusal, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.04.2018. 06:20h

Ruski aluminijumski gigant nagomilava ogromne količine aluminijuma u jednoj od svojih fabrika u Sibiru jer američke sankcije sprečavaju prodaju metala, kazala su za Rojters dva izvora iz kompanije.

Budući da su prostori za skladištenje puni neprodatog aluminijuma, direktori Rusala u Sajanogorsku na jugu Sibira, morali su da iznajme dodatne prostorije kako bi smjestili višak, kazao je jedan od izvora.

"Prodaja aluminijuma je obustavljena. Sada se višak aluminijuma skladišti u proizvodnim pogonima same fabrike“, kazala je za britansku agenciju osoba koja radi u jednoj od dvije Rusalove fabruike u Sajanogorsku.

Nekoliko ljudi povezanih sa Rusalom kazalo je da je Oleg Deripaska, glavni akcionar koji se zajedno sa kompanijom našao na američkoj crnoj listi sankcija, ove nedjelje posjetio Sajanogorsk i imao sastanak iza zatvorenih vrata sa zaposlenima.

Na pitanje Rojtersa da li kompanija skladišti aluminijum u Sajanogorsku, portparolka Rusala je odbila da komentariše.

Rusal i Deripaska su stavljeni ni listu za američke sankcije ranije ovog mjeseca, što je uplašilo mnoge kupce, snabdjevače i kreditore koji strahuju da bi i njih mogle pogoditi sankcije zbog poslovanja sa kompanijom.

Jedan broj trgovaca i klijenata je prestao da kupuje Rusalov aluminijum, zbog rizika od sankcija, a Rusal je prestao da isporučuje dio proizvoda za izvoz, kazali su za Rojters izvori iz logističke firme i željezničkog operatera koji je često prevozio Rusalov aluminijum.

Mada su pošiljke obustavljene, Rusal ne može da smanji proizvodnju aluminijuma jer ćelije za elektorlizu, koje su ključne za proces proizvodnje, mogu biti bespovratno oštećene ukoliko ih ugase.

U dvije Rusalove fabrike u Sajanogorsku – u kojima je prošle godine proizvedena četvrtina Rusalovog aluminijuma – sada postoje brojna improvizovana skladišta.

Jedan zaposleni u firmi koja sarađuje sa Rusalom je opisao kako se neprodane aluminijumske poluge skladište u garažama fabrike. On je kazao da je njegova kompanija pristala da iznajmi prostor Rusalu kako bi skladištili još poluga.

Jedan podizvođač u fabrikama u Sajanogorsku je kazao da gomile poluga, naslaganih na palete, brzo rastu. Kazao je da je dnevna proizvodnja dovoljna da napuni tri vagona voza, a već je prošla nedjelja dana od kako se aluminijum nagomilava.

"Možete li to da zamislite", kazao je on.

"Prokleto ga je mnogo. Skladište ga, ne otpremljuju".

Od kako su 6. aprila uvedene sankcije, vrijednost akcija Rusala je strmoglavo pala a partneri širom svijeta su se distancirali od Deripaske i njegove poslovne imperije.

Američki klijenti zbog sankcija ne mogu da posluju sa Rusalom, dok su velike japanske trgovačke kuće tražile od Rusala da prestane sa isporukom prerađenog aluminijuma i drugih proizvoda i pokušavaju da metal obezbijede iz drugih izvora, navodi Rojters.

Rusal nailazi na probleme i na drugom kraju ciklusa proizvodnje, budući da sankcije pogađaju i proces snabdijevanja sirovim materijalima.

Rio Tinto, kompanija koja pojedine Rusalove rafinerije snabdijeva boksitom i kupuje aluminijum-oksid, saopštila je da će tražiti obustavu pojedinih ugovora pozivajući se na višu silu.

Moguća privremena nacionalizacija Rusala

Privremena nacionalizacija Rusala je jedna od opcija koju razmatraju ruske vlasti kako bi pomogle kompaniji, kazao je juče portparol Kremlja.

"Znate da u ekspertskoj zajednici uvijek postoje različite tačke gledišta kako i kada pomoći sankcionisanim kompanijama“, kazao je Dmitrij Peskov.

"Ovdje je važno razumjeti mišljenje dioničara kompanije, vlasnika kompanije i vlade“, rekao je Peskov i istakao da još nije donijeta nikakva odluka.

Ostalo je nejasno šta bi značila „privremena“ nacionalizacija i kako bi to pomoglo Rusalu kao kompaniji koja je pod američkim sankcijama.

Bonus video: