Uragan Irma teško pogodio centralni dio Kube

Oscilirajući između najsnažnijih kategorija 4 i 5, uragan bi trebao da nastavi da se kreće duž kubanske obale i u subotu uveče da skrene sjeverozapadno prema Floridi gdje se očekuje u nedjelju poslijepodne
150 pregleda 12 komentar(a)
Ažurirano: 09.09.2017. 16:26h

Uragan Irma "teško je pogodio" centralni dio Kube naletima vjetra koji dostižu 260 kilometara na sat, objavili su kubanski mediji.

Uragan, prvi te snage na Kubi od 1932. godine, teško je pogodio pokrajine Kamaguej i Siego de Avilja, u centralnom dijelu zemlje, objavila je meteorološka služba.

Američki Nacionalni centar za uragane je saopštio da je uragan Irma, kasnije, pao u intenzitetu kada je prolazio preko Kube i da je maksimalna brzina vjetra bila 215 km /h. Dodaju da se očekuje da uragan povrati snagu kako se bude pomjerao sa ostrva.

Zbog veličine, posljedice uragana se osjećaju od pokrajine Las Tunas na istoku zemlje do Vile Klare na zapadu, udaljenim gotovo 400 kilometara, rekao je meteorolog Elijer Pilja.

U cijeloj zemlji iz iz predostrožnosti evakuisano više od milion ljudi.

U 7 sati po lokalnom vremenu oko uragana kretalo se u smjeru zapada brzinom od 19 kilometara na sat duž sjeverne obale Kube.

Dva miliona stanovnika Havane uragan bi trebao da zahvati tokom dana.

Oscilirajući između najsnažnijih kategorija 4 i 5, uragan bi trebao da nastavi da se kreće duž kubanske obale i u subotu uveče da skrene sjeverozapadno prema Floridi gdje se očekuje u nedjelju poslijepodne.

Uragan je na Karibima usmrtio najmanje 19 ljudi.

Galerija

Bonus video: