Savjet UN za ljudska prava usvojio rezoluciju o Sudanu

Rezolucija ima za cilj dalje ispitivanje kršenja ljudskih prava koja se dešavaju u Sudanu od 15. aprila

3021 pregleda 1 komentar(a)
Kartum, Foto: REUTERS
Kartum, Foto: REUTERS

Savjet Ujedinjenih nacija (UN) za ljudska prava usvojio je danas rezoluciju kojom se skreće pažnja na sve veći broj smrtnih slučajeva civila i kršenja prava u Sudanu od početka sukoba u toj zemlji polovinom aprila.

Sukobi u Sudanu izbili su 15. aprila između sudanske vojske i paravojnih jedinica koje predvode dva rivalska generala. U nasilju do sada je poginulo više od 600 ljudi, uključujući civile, a nekoliko stotina hiljada je raseljeno ili pobjeglo u susjedne zemlje.

Savjet UN za ljudska prava, sastavljen od 47 država članica UN, tijesno je usvojio rezoluciju sa 18 država koje su glasale za rezoluciju, 15 protiv i 14 uzdržanih. Rezolucija ima za cilj dalje ispitivanje kršenja ljudskih prava koja se dešavaju u Sudanu od 15. aprila.

Arapske i afričke nacije, uključujući Sudan, bile su u velikoj mjeri zastupljene među 15 zemalja koje su bile protiv rezolucije, ocjenjujući da taj tekst može da bude potencijalna prepreka tekućim mirovnim pregovorima.

S druge strane, većina zapadnih zemalja glasala je za rezoluciju, dok su Evropska unija i SAD bili jedni od inicijatora teskta.

Visoki komesar UN za ljudska prava Folker Tirk optužio je dvije strane u Sudanu za kršenje međunarodnog humanitarnog prava.

UN su izrazile zabrinutost zbog teškog položaja civila uhvaćenih u unakrsnoj vatri i zabrinutosti oko bezbjednosti hrane i isporuke pomoći.

Nekoliko desetina nezavisnih eksperata koji rade sa Savjetom UN za ljudska prava saopštilo je danas da "civili svih uzrasta doživljavaju razna kršenja ljudskih prava" u Sudanu, među kojima seksualno zlostovljanje, rodno zasnovano nasilje, pljačka i nedostatak hrane, vode i zdravstvene zaštite.

Bonus video: