Brisel: Nemojte izolovati Kinu

U dokumentu službe EU za spoljne poslove, prijestonicama bloka se preporučuje da se spreme za eskalaciju krize oko Tajvana, ali da ne otuđuju dodatno Peking

9038 pregleda 40 reakcija 5 komentar(a)
Ćin Gang sa njemačkom šeficom diplomatije Analenom Berbok, Foto: Rojters
Ćin Gang sa njemačkom šeficom diplomatije Analenom Berbok, Foto: Rojters

Diplomatska služba Evropske unije pozvala je evropske vlade da nastave da razgovaraju sa Kinom usred produbljivanja tenzija između Vašingtona i Pekinga.

Evropska služba za spoljne poslove (EEAS) želi da zemlje članice budu “spremne” za potencijalno kritičnu eskalaciju krize oko Tajvana, upozoravajući da bi vojni sukob poremetio vitalno snabdijevanje Evrope mikročipovima.

Međutim, iako postoji potreba za smanjenjem rizika po Evropu, ona ne treba da se izoluje od Kine, prema internom dokumentu koji je sastavila EEAS, u koji je portal “Politiko” imao uvid.

Dokument, o kojem će ministri spoljnih poslova Unije danas razgovarati na sastanku u Stokholmu, pojavio se u ključnom trenutku za EU ​​dok manevriše u sve složenijim odnosima sa Kinom. SAD pojačavaju jastrebovski stav prema Pekingu, dok se evropski lideri još nisu složili oko jedinstvenog pristupa, navodi briselski portal.

Poziv na smanjenje rizika dolazi u trenutku kada se čini da Peking ima sve manje strpljenja sa narativom da predstavlja prijetnju Zapadu

Neke evropske vlade su odmah reagovale na dokument. “Dok trepere sve moguće lampice alarma, čini se da više volimo da ponovo pritisnemo dugme za odlaganje”, rekao je jedan visoki diplomata EU pod uslovom da ostane anoniman zbog osjetljivosti teme.

Dokument, koji su pripremili diplomatski zvaničnici izvršnog tijela EU, poziva 27 zemalja članica bloka da iskoriste “prozor mogućnosti” da smanje rizik od sve većeg uticaja Kine na ekonomska i bezbjednosna pitanja.

Ostaje šansa da Evropa direktno razgovara sa vladom predsjednika Sija Đinpinga, navodi se u dokumentu.

”Kina i Evropa ne mogu postati otuđenije. U suprotnom postoji rizik da će nesporazumi rasti i proširiti se na druge oblasti”, piše u nacrtu.

”Sistemsko rivalstvo se može pojaviti u skoro svim oblastima saradnje. Ali to ne smije da odvrati EU od održavanja otvorenih kanala komunikacije i traženja konstruktivne saradnje sa Kinom … Takva saradnja može poslužiti za probijanje rastuće samoizazvane izolacije kineskog rukovodstva, ali što je najvažnije, treba da unaprijedi suštinske interese EU”.

”Politiko” piše da će na današnjem neformalnom sastanku ministara inostranih poslova u Švedskoj biti pokrenuta rasprava o odnosima EU sa Kinom, za koje se očekuje da će dominirati kreiranjem politike u narednim mjesecima. Sveobuhvatnija debata se očekuje na samitu lidera EU u Briselu u junu.

Uklanjanje rizika

Dokument poziva zemlje članice da ubrzaju planove za “uklanjanje rizika” i smanjenje prevelike zavisnosti od Kine.

”Uklanjanje rizika može da obezbijedi predvidljivost i transparentnost u našim ekonomskim i trgovinskim odnosima, istovremeno promovišući siguran pristup zasnovan na pravilima”, navodi se u dokumentu.

Poziv na smanjenje rizika dolazi u trenutku kada se čini da Peking ima sve manje strpljenja sa narativom da predstavlja prijetnju Zapadu, ocjenjuje “Politiko”.

Kineski ministar spoljnih poslova Ćin Gang je ove nedjelje u Berlinu kritikovao evropske političare zbog pokušaja da se “otarase Kine” u ime uklanjanja rizika.

Šefovi diplomatije Kine i Francuske u Parizu
Šefovi diplomatije Kine i Francuske u Parizufoto: Reuters

Dokument se bavi i politički osjetljivim pitanjem Tajvana, a ministri bi danas trebalo da razgovaraju i o toj temi.

Francuski predsjednik Emanuel Makron izjavio je prošlog mjeseca u intervjuu za “Politiko” da Evropa treba da izbjegne da bude uvučena u sukob između Kine i SAD oko samoupravnog ostrva, na koje Peking polaže pravo.

O Tajvanu, u dokumentu stoji: “EU je … kategorična da bi svaka jednostrana promjena statusa kvo i upotreba sile mogla imati ogromne ekonomske, političke i bezbjednosne posljedice, na globalnom nivou, posebno imajući u vidu primarnu ulogu Tajvana kao dobavljača najnaprednijih poluprovodnika.”

Nastavlja se da bi EU trebalo da bude spremna za scenarije u kojima se tenzije značajno povećavaju. “Rizik od eskalacije u Tajvanskom moreuzu jasno pokazuje neophodnost rada sa partnerima na sprečavanju podrivanja statusa kvo u interesu svih”.

Oko 90 odsto naprednih poluprovodnika uvezenih u EU dolazi sa Tajvana, prema procjenama tog bloka. Tajvanski proizvođač čipova TSMC bio je pod pritiskom da premjesti neke od svojih proizvodnih kapaciteta, ali do sada se kretao samo u pravcu dva pretpostavljena garanta bezbjednosti Tajvana - SAD i Japana.

Zemlje članice EU treba da stalno upozoravaju Peking da se uzdrži od podrške Rusiji

Povodom Ukrajine, EU nije impresionirana najnovijom diplomatskom misijom Kine, koju je obilježio zakašnjeli prvi razgovor predsjednika Sija Đinpinga sa ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim.

”Kineski ‘dokument od 12 tačaka o ukrajinskoj krizi’ … potvrđuje njen čvrsto proruski stav”, navodi se u dokumentu. “Direktan dijalog između Kine i Ukrajine bio bi najbolja prilika za Kinu da doprinese pravednom političkom rješenju”, nastavlja se.

Zemlje članice EU treba da stalno upozoravaju Peking da se uzdrži od podrške Rusiji, uključujući zaobilaženjem sankcija, dodaje se u dokumentu.

U njemu se takođe pesimistično komentarišu izgledi za domaći razvoj Kine i predviđa da će se azijska supersila “vjerovatno suočiti sa unutrašnjim ekonomskim i političkim izazovima bez presedana” zbog usporavanja ekonomskog rasta i demografskih promjena.

Bonus video: