Indija je prošle godine uvezla deset puta više ruske nafte

Vijest dolazi u trenutku kada zapadne zemlje drastično smanjuju uvoz energenata iz Rusije nakon prošlogodišnje ruske invazije na Ukrajinu

3540 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Indijski uvoz ruske nafte udeseterostručio se prošle godine, pokazuju podaci indijske državne banke Bank of Baroda.

Sudeći prema bilansu, treća najveća azijska ekonomija kupovinom ruske nafte uštedjela je oko pet milijardi američkih dolara, prenosi SEEbiz.

Vijest dolazi u trenutku kada zapadne zemlje drastično smanjuju uvoz energenata iz Rusije nakon prošlogodišnje ruske invazije na Ukrajinu.

Rusija prodaje energente po sniženoj cijeni zemljama poput Kine i Indije, koja je inače treći svjetski uvoznik nafte. Ruska nafta je 2021. godine činila samo dva odsto godišnjeg indijskog uvoza sirove nafte, ali je danas taj udio gotovo 20 odsto, prema Bank of Baroda.

Prošle finansijske godine Indija je uštedjela oko 89 američkih dolara po toni sirove nafte kupujući je iz Rusije.

Uprkos pritisku Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Evrope, Indija je odbila da se pridruži zapadnim sankcijama protiv Rusije. Nju Delhi takođe nije eksplicitno osudio rusku invaziju na Ukrajinu.

Indija brani kupovinu ruske nafte jer, kao zemlja zavisna od uvoza energije i dom milionima ljudi koji žive u siromaštvu, nije u poziciji da plaća više cijene.

Evropa je od početka rata uvezla šest puta više ruskih energenata nego Indija, upozorio je prošle godine u TV intervjuu indijski ministar vanjskih poslova Subramaniam Jaišankar.

"Evropa je uspjela da smanji uvoz, ali na način koji je za nju još koristan. Ako je stvar principa, zašto Evropa nije zaustavila isporuku ruskih energenata prvog dana", pitao je Jaišankar.

Budući da se ratu za sada ne nazire kraj, neki analitičari očekuju da će Rusija nastaviti da nudi jeftinu naftu najvećim azijskim uvoznicima energije.

Bonus video: