Japan uveo dodatne sankcije Rusiji, kritika raspoređivanja nuklearnog oružja u Bjelorusiji

"Kao jedina zemlja na svijetu koja je pretrpjela nuklearne napade, Japan smatra da su ruske prijetnje nuklearnim oružjem i njegova upotreba apsolutno nedopustivi", kazao je Macuno

4655 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Japan je danas odobrio dodatne sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, a one uključuju zamrzavanje imovine više desetina pojedinaca i grupa i zabranu izvoza ruskim organizacijama bliskim vojski.

Glavni sekretar Vlade Japana Hirokazu Macuno rekao je novinarima da odobrenje vlade pokazuje da je Japan u korak sa ostatkom zemalja Grupe 7 (G7) koje su se na samitu u Hirošimi prošle nedelje dogovorile da održe i pojačaju sankcije Rusiji.

On je rekao i da je Japan posvećen saradnji sa drugim zemljama G7 i širom međunarodnom zajednicom kako bi se "poboljšala situacija" za Ukrajinu.

Macuno je takođe oštro kritikovao jučerašnje potpisivanje sporazuma Rusije i Bjelorusije kojim se formalizuje razmještanje taktičkog nuklearnog oružja Moskve na teritoriji Bjelorusije. Macuno je ocijenio da će taj potez "dodatno eskalirati tenzije".

"Kao jedina zemlja na svijetu koja je pretrpjela nuklearne napade, Japan smatra da su ruske prijetnje nuklearnim oružjem i njegova upotreba apsolutno nedopustivi. Japanska vlada zahtijeva od Rusije i Bjelorusije da zaustave akcije koje dodatno šire tenzije dok nastavljamo da sa velikom zabrinutošću posmatramo razvoj događaja", dodao je.

Bonus video: