Kredit Svis mora bivšem premijeru Gruzije isplatiti 926 miliona dolara

Spor milijardera sa Kredit Svisom datira još iz 2011. kada je bio klijent i žrtva prevare privatnog bankara koji je za svoje poslove koristio račune Kredit Svisa

6912 pregleda 0 komentar(a)
Ivanišvili, Foto: Reuters
Ivanišvili, Foto: Reuters

Sud u Singapuru donio je odluku da švajcarska banka Kredit Svis (Credit Suisse) mora isplatiti 926 miliona dolara odštete bivšem premijeru Gruzije Bidzini Ivanišviliju.

Spor milijardera sa Kredit Svisom datira još iz 2011. godine kada je bio klijent i žrtva prevare privatnog bankara koji je za svoje poslove koristio račune Kredit Svisa, prenosi SEEbiz.

"Više od jedne decenije bankar Patris Leskadron koji je radio za Kredit Svis varao je neke od klijenata banke uključujući i Ivanišvilija i ruskog oligarha Vitalija Malina", piše Fajnenšel tajms.

Banka je ranije naglasila kako je Leskadron, koji je počinio samoubistvo 2020. godine, bio vrlo uspješan prevarant koji je skrivao svoje ilegalne aktivnosti od kolega i nadređenih.

Nakon nekoliko godina koliko je proces trajao, Međunarodni trgovački sud u Singapuru naložio je lokalnoj filijali Kredit Svisa da plati 926 miliona dolara Gruzijcu.

Kredit Svis je rekao da će pokrenuti žalbu te su saopštili da je presuda pogrešna i da ulazi u vrlo značajna pravna pitanja.

Portparol bivšeg gruzijskog premijera nakon presude je naglasio kako očekuje da banka ispoštuje zakon i presudu.

"Očekujemo da Kredit Svis u potpunosti ispoštuje presudu i konačno prihvati odgovornost za svoje neuspjehe", rekao je portparol.

Spor sa Ivanišvilijem samo je jedna od pravnih bitaka koje Kredit Svis vodi u posljednjih nekoliko godina. Posljednja presuda dolazi samo nekoliko sedmica uoči finaliziranja sporazuma u kojem će banka UBS preuzeti upravljanje Kredit Svisom.

Bonus video: