Sudanska vojska napustila pregovore o primirju

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, uprkos obećanjima obje strane, borbe su se u utorak ponovo razbuktale u širem Kartumu i u zapadnom dijelu Darfura

2444 pregleda 0 komentar(a)
Prekid primirja u Sudanu, Foto: Reuters
Prekid primirja u Sudanu, Foto: Reuters

Sudanska vojska suspendovala je danas svoje učešće u pregovorima o prekidu vatre, uz posredovanje Sjedinjenih Američkih Država i Saudijske Arabije, optužujući paravojne neprijatelje da nijesu ispoštovali obaveze.

Posrednici pregovora u saudijskom gradu Džedi na Crvenom moru priznali su ponovljena kršenja primirja s obje strane, ali su do sada odustajali od uvođenja bilo kakvih sankcija u nadi da će zaraćene strane zadržati za pregovaračkim stolom.

"Vojska je napustila pregovore jer pobunjenici nikada nijesu implementirali nijednu od odredbi kratkoročnog prekida vatre koja je zahtijevala njihovo povlačenje iz bolnica i stambenih zgrada", rekao je zvaničnik sudanske vlade, govoreći pod uslovom da ostane anoniman, prenosi AFP.

Američki i saudijski posrednici rekli su ranije da su se zaraćene strane složile da produže za pet dana humanitarno primirje koje su često kršili prethodne sedmice.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, uprkos obećanjima obje strane, borbe su se u utorak ponovo razbuktale u širem Kartumu i u zapadnom dijelu Darfura.

"Vojska je spremna da se bori do pobjede", rekao je načelnik vojske Abdel Fattah al-Burhan tokom posjete trupama u glavnom gradu.

Obje strane su se međusobno optuživale za pokušaj preuzimanja vlasti na početku sukoba 15. aprila.

Sporazum o prekidu vatre podstakao je nadu u pauzu u ratu koji je protjerao skoro 1,1 milion ljudi iz svojih domova, uključujući više od 250 hiljada koji su pobjegli u susjedne zemlje, prijeteći destabilizacijom nestabilnog regiona.

Bonus video: