Facebook: Otkrili smo rusku kampanju širenja dezinformacija

Plaćeni oglasi su, navode iz Facebook-a, korisnike usmjeravali ka 470 naloga koji su širili lažne informacije ili su kršili uslove te društvene mreže
2 komentar(a)
android, Facebook, telefon, Foto: Shutterstock
android, Facebook, telefon, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.09.2017. 09:40h

Američka kompanija Facebook je saopštila da je otkrila izvore povezane sa Rusijom koji su platili 100.000 dolara za hiljade političkih reklama na toj društvenoj mreži u protekle dvije godine, prenosi BBC.

Facebook je o tome, kako je saopšteno, obavijestio američke vlasti koje istražuju navodnu umiješanost Rusije u predsjedničke izbore u SAD 2016. godine. "U sklopu proruske kampanje, potrošeno je 100.000 dolara na oko 3.000 reklama u periodu od dvije godine, zaključno sa majem 2017. godine", saopštila je ta društvena mreža, prenosi Tanjug. Dokazi su predati specijalnom tužiocu Robertu Mileru, koji nadzire istragu o navodnoj umiješanosti Rusije u prošlogodišnje američke predsjedničke izbore. Plaćeni oglasi su, kako navode, korisnike usmjeravali ka 470 naloga koji su širili lažne informacije ili su kršili uslove te društvene mreže. "Reklame i nalozi su se fokusirali na širenje različitih društvenih i političkih poruka", navodi se u saopštenju Facebook-a. "Ti nalozi su sada ugašeni", izjavio je direktor Fejsbuka za bezbjednost Aleks Stamos. Proruska kampanja je otkrivena u sklopu interne istrage Fejsbuka o mogućim zloupotrebama te društvene mreže tokom predizborne kampanje u SAD.

Bonus video: