Pojačana aktivnost vulkana Majon na Filipinima, podignut nivo pripravnosti

Upozorenje je prešlo sa nivoa dva na nivo tri na skali od nula do pet

1746 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Filipinski vulkanološki i seizmološki institut upozorio je danas na mogućnost neposredne opasne erupcije vulkana Majon u centru arhipelaga i pozvao na evakuaciju stanovništva.

Posle upozorenja, stotine porodica koje žive blizu planine Majon u provinciji Albaj biće razmeštene u bezbednije oblasti.

Institut je upozorio na pojačane rizike isticanja lave, ispuštanja opasnih gasova i potencijalne eksplozivne aktivnosti u nedeljama i čak danima koji dolaze.

Upozorenje je prešlo sa nivoa dva na nivo tri na skali od nula do pet.

Planina Majon, koja liči na gotovo savršenu kupu nalazi se na oko 330 kilometara jugoistočno od Manile, i smatra se da je među najnestabilnijim od 24 aktivna vulkana na Filipinima.

Seizmološki institut saopštio je da je danas primetio na istočnim i jugoistočnim stranama Majona tri lavine toplog vulkanskog pepela, kamenja i gasa.

Eužen Eskobar iz Agencije za prirodne katastrofe provincije Albej rekao je da su sve pripreme obavljene. Zvaničnici agencije naveli su da će biti evakuisani meštani sela Anoling koje se nalazi na stranama vuklana.

Istovremeno vulkan Taal, koji se nalazi na oko 50 kilometara južno od glavnog grada Filipina Manile ispustio je sumpor dioksid ove nedelje i prekrio oblakom pepela susedna sela, čiji stanovnici su pozvani da ostanu u svojim domovima. Seizmološki institut je naveo da je nivo uzbune jedan.

Filipini su često pogođeni vulkanskom i seizmičkom aktivnoštću zbog položaja na pacifičkom "pojasu vatre" gde se susreću tektonske ploče.

Bonus video: