Dva Trampova advokata dali otkaze, optužen i njegov bivši saradnik

Iznenadni odlazak Trampovih advokata Džona Roulija i Džima Trastija mogao bi dovede do dodatnih pravnih komplikacija uoči Trampovog izlaska pred sud u Majamiju u slučaju zadržavanja povjerljivih dokumenata

8931 pregleda 4 komentar(a)
Tramp, Foto: Reuters
Tramp, Foto: Reuters

Dva advokata Donalda Trampa podnijela su ostavke, dan nakon što je bivši američki predsjednik optužen za nelegalno zadražavanje povjerljivih dokumenata, opstrukciju i druga krivična djela.

Tramp je istovremeno objavio da je njegov bivši vojni saradnik Volt Nauta takođe optužen. Nauta je radio za Trampa u Mar-a-Lagu nakon što je bio u Bijeloj kući za vrijeme Trampovog mandata.

Nautin advokat odbio je da komentariše slučaj, prenosi agencija Rojters.

Iznenadni odlazak Trampovih advokata Džona Roulija i Džima Trastija mogao bi dovede do dodatnih pravnih komplikacija uoči Trampovog izlaska pred sud u Majamiju u slučaju zadržavanja povjerljivih dokumenata.

"Jutros smo podnijeli ostavke kao pravni savjetnici predsjednika Trampa. Bila nam je čast što smo ga branili prošle godine i znamo da će biti dokazano da nije kriv", navela su dva advokata u saopštenju.

Tramp je na svojoj društvenoj mreži saopštio da će ga zastupati advokat Tod Blanš.

Optužnica protiv bivšeg američkog predsjednika za federalna krivična djela je bez presedana u američkoj istoriji. Podignuta je dok je Tramp i dalje favorit za osvajanje republikanske predsjedničke nominacije.

Tramp je suočen sa optužbama za nekoliko krivičnih djela povezanih sa rukovanjem povjerljivim dokumentima koje je prebacio na Floridu kada je napustio Bijelu kuću u januaru 2021. godine.

Pred sudom na Floridi bi trebalo da se pojavi u utorak, dan prije 77. rođendana.

Slučaj ne sprečava Trampa da vodi kampanju ili preuzme položaj ako pobijedi na izborima naredne godine. Pravni eksperti kažu da može da položi zakletvu čak i ako je proglašen krivim i u poslat u zatvor.

Istražitelji su pronašli oko 11.000 dokumenata na njegovom imanju Mar-a-Lago u Palm Biču, na Floridi, prije gotovo godinu. Stotinu je imalo oznaku povjerljivo, čak i nakon što je jedan od Trampovih advokata tvrdio da su svi povjerljivi papiri vraćeni vladi.

"Nevin sam", napisao je Tramp na svojoj društvenoj mreži nakon što je objavljena vijest o podizanju optužnice.

Slučaj će prvobitno voditi okružna sutkinja Ajlin Kenon, koju je Tramp imenovao 2019. godine, prenosi Rojters pozivajući se na anonimne izvore.

Tokom pravnih sporova u istrazi o dokumentima prošle godine, Kenon je donosila odluke u korist Trampa. Kasnije ih je poništio apelacioni sud.

Kenon će između ostalog odlučivati kada će suđenje početi i izricati kaznu ako Tramp bude proglašen krivim.

Trampov bivši advokat Džim Trasti rekao je za CNN da je bivši predsjednik između ostalog optužen za zavjeru, davanje lažnjih izjava i nelegalno zadržavanje povjerljivih dokumenata.

Riječ je o drugom krivičnom slučaju protiv Trampa, kojem će se u martu naredne godine suditi u Njujorku u slučaju povezanim sa davanjem novca porno zvijezdi da ćuti o navodnoj aferi. Ako ponovo bude izabran za predsjednika, Tramp bi bio u poziciji da omete federalni slučaj, ali ne i državni u Njujorku.

Trampovi pravni problemi nisu uticali na njegovu popularnost među republikanskim biračima, a njegovi rivali za predsjedničku nominaciju su ga za sada branili i kriitkovali slučaj kao politički motivisan.

Protiv Trampa se vode još dvije istrage - specijalni tužilac istražuje njegove napore da poništi izborni rezultat 2020. godine, što je predmet i odvojene istrage u Džordžiji.

Bonus video: